28 Ian

Tenul uscat

Autor : Salon Cosmetica

Tenul uscat este caracterizat printr-o hipofunctie a glandelor sebacee. Insuficienta de sebum, care constituie o pelicula protectoare la suprafata pielii, determina si pierderea de apa din straturile superficiale, ceea ce face sa apara, ca o consecinta, si o deshidratare superficiala. Grasimile in tesutul adipos sunt putine.

Acest tip de ten se datoreaza fie unei predispozitii congenitale sau este dobandit (un ten normal se poate transforma cu timpul intr-un ten uscat fie printr-o ingrijire necorespunzatoare cu produse care usuca, fie datorita inaintarii in virsta, fie actiunii factorilor externi asupra unui ten neprotejat, fie unor cauze interne ce favorizeaza aparitia semnelor specifice tenului uscat).

Daca tenul uscat se datoreaza unei predispozitii congenitale, se caracterizeaza printr-un numar redus de glande sebacee, la care se adauga si o secretie insuficienta a acestora.

Daca tenul uscat este dobandit, numarul de glande sebacee si marimea lor sint normale, secretia fiind insa insuficienta datorita unor cauze interne sau externe.

Factorii care influenteaza uscarea pielii sunt:

  • factorii interni: tulburari endocrine (mai ales hipertiroidism), tulburari nervoase, tulburari in circulatia sanguina, diverse boli interne ;
  • factorii externi: vantul, soarele puternic, frigul, produsele de igiena care degreseaza puternic, produsele cosmetice prea alcoolizate sau care contin substante ce usuca.

Aspectul tenului:

Oricare ar fi originea unui astfel de ten, caracteristicile sunt urmatoarele:

 

  • la examenul vizual: pielea mata, cu pori mici invizibili, uneori cu riduri superficiale fine, liniare sau in retea (datorita deshidratarii, cauzate de lipsa peliculei grase de protectie in cazul ca aceasta piele nu este protejata de o crema corespunzatoare); culoarea alba, stearsa.
  • la examenul cu lupa se vad fisuri liniare;
  • la examenul prin palpare se constata: piele subtire cu elasticitate diminuata, aderenta diminuata (datorita insuficientei grasimilor in tesutul adipos subcutanat si insuficienta apei din spatiile celulare si intracelulare).

Este o piele sensibila la actiunea factorilor mecanici (dermografism evident).

Persoanele cu tenul uscat au adeseori senzatie de mancarime si usturime, fiindca pielea este subtire si neprotejata, iar terminatiile nervoase sunt superficiale, factorii externi actionand usor asupra lor.

La examenul cu foita de tigara nu se observa urma de grasime. Tonusul muscular este mentinut in functie de varsta.

La lampa Wood fluorescenta este slaba, intunecata.

Tratamentul adresat acestui tip de ten urmareste sa corecteze deficienta de grasimi naturale si aspectele datorate acestei deficiente.

"Like" Salon Cosmetica pe Facebook & Google+. Nu patesti nimic, iti promitem!