Tenul gras
Activitatea glandelor sebacee este legata de functia glandelor sexuale. Activitatea acestor glande incepe odata cu pubertatea, functionarea lor este foarte intensa, se mentine la un nivel variabil in tot timpul activitatii glandelor sexuale, pentru ca la menopauza, odata cu incetinirea functiei lor, sa se produca si o diminuare a functiei sebacee.
Pielea grasa este caracterizata printr-o hipersecretie de sebum si o cantitate marita de grasimi fixe in tesutul adipos subcutanat.
Hiperactivitatea glandelor sebacee este influentata de mai multi factori, printre care se mentioneaza :
- factorii interni: tulburari nervoase, surmenaj, tulburari hepatice, tulburari endocrine (hipotiroidia), alimentatie prea bogata in proteine, grasimi, constipatie;
- factorii externi: excesul de solutii alcoolice puternic astringente care stimuleaza secretia glandelor sebacee.
Tenul gras se poate prezenta sub forma de : ten gras uleios sau asfixie si acnee.
Tenul gras uleios se caracterizeaza printr-o scurgere libera a sebumului la nivelul pielii.
Aspectul tenului este urmatorul:
- la examenul vizual se vad porii deschisi (ca o coaja de portocalie), aspect lucios, unsuros, culoare galbuie (predomina cheratina si stratul superficial);
- la examenul prin palpare se simte o piele granuloasa; pielea este ingrosata; aderenta este pastrata datorita cantitatii suficiente de grasimi fixe din tesutul subcutanat; pielea este elastica sau ferma (opune rezistenta la palpare).
- la examenul cu lama de sticla sau foita de tigara lasa urma grasa e pateaza cu grasime).
Uneori este aspra datorita sebumului uscat si a celulelor ce se escuameaza (deshidratare superficiala determinata de hidrofobie, in stare de seboree fiind hidrofob, iar in stare normala fiind hidrofil, aceasta anomalie blocheaza circulatia apei).
Este o piele sensibila la actiunea factorilor mecanici. Sebumul instituie si un mediu prielnic pentru dezvoltarea microbilor si prezinta o receptivitate la infectii microbiene.
La examenul cu aparatele lampa Wood pune in evidenta o fluorescenta albicioasa (datorita stratului cornos dezvoltat).
PH-metrul pune in evidenta un pH alcalin, deci un mediu favorabil dezvoltarii unor microbi; de aici, tendinta de infectare a tenurilor grase neingrijite corespunzator.
Tenul gras asfixic
Un ten uleios, neingrijit sau un ten care suferit aplicarea unui tratament neadecvat, poate sa evolueze spre asfixie.
Se stie ca fiziologic pielea respira (absorbe oxigen si elimina bioxid de carbon). Oxigenul este preluat pe doua cai : din aer si din sange. Tot ceea ce impiedica sau incetineste aceste schimbari produce asfixia cutanata.
Factorii care determina asfixia cutanata sunt:
- descuamarea incompleta de pe piele a celulelor cornoase moarte;
- sebumul uscat din porii pilosebacei;
- excesul de secretie sudoripara (evaporarea apei si depunerea rurilor din transpiratie in orificiile canalelor excretoare);
- hipercheratinizarea foliculului pilosebaceu, ceea ce impiedica evacuarea sebumului la suprafata pielii;
- circulatia sanguina incetinita, care determina o diminuare a irigarii cu oxigen a tesutului cutanat;
- folosirea de produse de igiena sau cosmetice necorespunzatoare cu tipul de piele ce obstructioneaza porii;
- curatirea insuficienta a pielii, impuritatile impiedicând functiile sale normale.
Toate aceste cauze pot determina o asfixie a tenului, atat a celui gras cat si a tenului uscat, insa cele mai multe posibilitati spre asfixie le are tenul gras, prin hipersecretia sa de sebum si prin hipercheratinizare.
Aspectul tenului gras asfixic se prezinta astfel:
- la examenul vizual se observa: comedoane rezultate din retentia de sebum in foliculii pilosebacei, care se amesteca cu celulele moarte, de pe peretii foliculului si cu impuritati. Prin deshidratarea sebumului se formeaza un filament seboreic (o formatiune grasa, pastoasa, albicioasa). La nivelul pielii, comedonul are aspectul unui punct negru din cauza oxidarii, in contact cu aerul, a cheratinei (substanta proteica bogata in sulf, existenta in stratul cornos). Datorita existentei comedoanelor, secretia nu se mai poate elimina, la suprafata pielii se acumuleaza in foliculi, iar porii se dilata; culoarea pielii este cenusie, din cauza punctelor negre si a oxigenarii insuficiente;
- la examenul cu lupa, toate elementele sunt mai vizibile;
- la examenul prin palpare, pielea este neregulata ca relief, din cauza depozitelor de sebum inchistat; este aspra datorita celulelor descuamate si sebumului uscat; este ingrosata datorita hipercheratinizarii; aderenta este mentinuta, de asemenea si tonusul, in functie de varsta.Este sensibila la actiunea agentilor mecanici (prin trasarea unei linii cu o rigla de plexi, apare reactia vasculara — o dunga rosiatica). Datorita retentiei de sebum si mediului alcalin este un ten foarte receptiv la actiunea factorilor microbieni. Este tenul care prin suprainfectare evolueaza spre forma acneica.Uneori, comedoanele nu se exteriorizeaza la suprafata ca puncte negre, sebumul se inchisteaza in piele, formând chisturi sebacee, care la palpare apar ca niste induratii;
- la examenul cu aparatele, la lampa Wood se vede o fluorescenta albicioasa; pH-metrul va indica un pH-alcalin.
Tratamentul acestui ten urmareste, in primul rind, evacuarea comedoanelor pentru a elibera porii pilosebaceei si a inlesni astfel respiratia pielii; in al doilea rind, se urmareste refacerea aspectului pielii prin inchiderea porilor.