17 Feb

Extragerea comedoanelor

Autor : Salon Cosmetica

Reprezinta al treilea procedeu de curatare. Este o metoda de curatare profunda, eliminandu-se continutul porilor: surplus de sebum sub forma lichida, semisolida sau de consistenta unui chist.

Comedonul reprezinta un mic chist care poate fi format din:

  • sebum uscat, deshidratat;
  • praf, impuritati;
  • celule descuamate ale palniei foliculare;
  • microbacilii lui Sabouraud;
  • parazitul Demodex foliculorum.

Pana ia forma finala inchistata, comedonul trece prin mai multe faze:

  • prima faza: sebum lichid — ce se scurge liber pe fata;
  • a doua faza: sebum de consistenta unei paste ce poarta numele de cocon seboreic sau filament seboreic;
  • a treia faza: sebum de consistenta unui chist oxidat la suprafata si anume comedonul.

Comedoanele sunt localizate in pori. Ele sunt de mai multe feluri si cu consistenta diferita:

  • porii mici au comedoane subtiri, mici, asemanatoare unui fir de par; sunt inchistate si se extrag cu greutate;
  • porii deschisi prezinta sebum lichid sau cocon seboreic care curge liber pe fata in ambele cazuri, eliminarea se face eu usurinta;
  • porii dilatati prezinta comedoane mari, vizibile, inchistate, iar eliminarea lor se face cu greutate.

Tehnica extragerii comedoanelor

Materialul necesar:

  • fasa de tifon cu lungimea de 50—60 cm si latimea de 8—10 cm;
  • comprese sterile;
  • vata;
  • lotiune dezinfectanta;
  • aparatul Electroderm;
  • aparatul Sebaspir;
  • ace de seringa.

Tehnica propriu-zisa a extragerii comedoanelor:

Se ia fasa de tifon de 50—60 cm lungime si 8—10 cm latime, se impatureste in trei parti, in asa fel ca laturile exterioare sa fie indoite in interior. Aceasta este necesar pentru ca marginile exterioare destramate sa nu deranjeze in timpul lucrului si pentru a proteja mai bine degetele si a nu leza tesuturile unde se lucreaza.
Fasa astfel impaturita protejeaza degetele index ale ambelor maini pe latura lor externa, fixandu-se cu degetele mediu si police.
Se fixeaza degetele index de o parte si de alta a eomedonului, se ridica tesutul usor si apoi se preseaza cu partea lateroexterna a degetelor. In caz ca nu s-a eliminat continutul de la prima apasare, se va repeta operatia schimband pozitia degetelor pe alte laturi ale comedonului pana se observa porul liber.
Presiunea nu trebuie sa fie accentuata pentru a nu produce leziuni ale tesutului-echimoze, distrugerea integritatii tegumentelor. Tot din aceasta cauza, nu se face extragerea comedoanelor cu varful degetelor, cu unghia.
Ordinea extragerii comedoanelor pe regiuni este urmatoarea:

  • in jurul ochilor;
  • regiunea nasului;
  • fruntea;
  • regiunea geniana ;
  • barbia.

Se are in vedere sa se inceapa cu regiunile sensibile si apoi cu cele proeminente, pentru a nu se usca complet fata si a nu se ingreuna extragerea comedoanelor. Daca avem de-a face cu un ten mult prea incarcat de comedoane, in regiunile unde nu lucram se vor aplica comprese calde (imbibate in infuzie sau apa simpla). Daca sunt comedoane inchistate ce nu se elimana la simpla apasare, se va introduce usor in por un ac de seringa pentru a usura extragerea.
In caz ca avem pustule acneice, tehnica de extragere este aceeasi, numai ca se vor folosi comprese sterile, ce le vom schimba dupa fiecare pustula. Se va cauta sa se goleasca complet continutul pustulei, pana apare un lichid seros, pentru a evita o infectare ulterioara.
Chisturile sebacee, care sunt aglomerari de sebum in epiderm, au aceeasi tehnica de extragere ca si comedoanele.
Elementele de milium care nu prezinta orificii de eliminare necesita in prealabil o intepatura usoara cu un ac de seringa sterilizat, eliminandu-se apoi intregul continut.
Tehnica extragerii comedoanelor in functie de tipul de ten:

La tenul uscat, unde comedoanele sunt mici, subtiri, uscate, asemanatoare unui fir de par, extragerea comedoanelor se face cu atentie si deosebita grija. Comedoanele fiind subtiri si uscate, pielea la acest tip de ten este subtire si sensibila; se pot produce foarte usor echimoze sau distrugerea integritatii tegumentului.
Pentru a inlesni extragerea comedoanelor, se va prelungi expunerea la vapofor cu o intensitate moderata sau se va face in prealabil un gomaj vegetal.

La tenul gras uleios nu exista comedoane. Porii sunt deschisi cu sebum lichid sub forma unui suc grasos sau sebum cu consistenta pastoasa (coconul seboreic) filalmentul seboreic. Eliminarea sebumului se va face amanuntit-din aproape in aproape pe toata suprafata fetei, pentru a evita instalarea asfixiei cutanate si formarea comedoanelor. Se va avea grija ca presiunea sa nu fie exagerata, deoarece extragerea este amanuntita si ar produce un efect neplacut, iar datorita pH-ului alcalin, fata este predispusa infectarii.

La tenul gras asfixic, comedoanele sunt mai vizibile, inchistate in pori dilatati, aproximativ pe intreaga fata. Datorita inchistarilor, extragerea se face cu multa dificultate si in acelasi timp este dureroasa. Si acest tip de ten are pH-ul alcalin, deci predispus infectarii, de aceea, extragerea eomadoanelor se face tot cu grija si atentie, dar in etape. Nu se va curata complet fata din prima sedinta de tratament, tocmai din aceste considerente.

La tenul gras acneic, unde a intervenit infectia, exista atit comedoane, chisturi sebacee, cat si pustule acneice. Extragerea lor se va face tot in etape, avand in vedere intai eliminarea infectiei, deci golirea continutului pustulelor. Extragerea pustulelor se va face dupa extragerea comedoanelor sau a chisturilor, pentru a evita suprainfectarea.
Completarea extragerii comedoanelor se face prin dezinfectie. Aceasta se executa cu lotiune dezinfectanta in concentratie, de 20—25%.
La tenurile grase se va completa eu aparatul Electroderm, cu ciuperca plata, printr-o sedinta de 2—3 min.
In cazul pustulelor acneice se va folosi si electrodul ascutit in forma de ac, pentru o usoara cauterizare a cavitatii ramase.

"Like" Salon Cosmetica pe Facebook & Google+. Nu patesti nimic, iti promitem!