1 Noi

Metodele de epilare

Autor : Salon Cosmetica

In cabinetele cosmetice si dermatologice se recurge la indepartarea firelor de par de prisos ce dau un aspect inestetic regiunilor pe care cresc, folosindu-se metode de epilare electrice, chimice si mecanice.

1.Epilarea electrica

Acest mod de epilare se efectueaza numai de catre medicul dermatolog. Este o metoda de epilat care cere multa dexteritate, aparatura speciala si conditii de asepsie. Metoda se foloseste pentru epilarea unui numar redus de fire de par ce cresc in regiunea fetei sau regiunea submentoniera.
Epilarea electrica se face in mai multe sedinte, in cadrul uneia se pot inlatura 4—5 fire, operatia fiind destul de dureroasa. Intre sedinte se lasa un interval de cateva zile pentru cicatrizarea regiunii pe care s-a lucrat.

Tehnica epilarii

  • se dezinfecteaza cu alcool regiunea de pe care urmeaza a fi indepartate firele;
  • se inteapa cu ace speciale prin care trece curent electric bulbul firului de par care se distruge definitiv;

Metoda este foarte eficace. Firele de par indepartate nu se mai refac datorita distrugerii bulbului pilos.

 

2.Epilarea chimica

Acest gen de epilare se efectueaza cu ajutorul unor substante depilatoare care actioneaza asupra firului de par la nivelul epidermului; depilatoarele nu distrug radacina firului de par, ci il macereaza la nivelul epidermului, ceea ce face ca dupa foarte scurt timp parul sa creasca din nou, de multe ori mai viguros.

Depilatoarele chimice contin diferite sulfuri metalice, ca: sulfura de sodiu, de calciu, de bariu. Aceste sulfuri actioneaza asupra keratinei din firul de par distrugandu-l. In timpul epilarii se degaja hidrogen sulfurat cu miros neplacut.
Depilatoarele chimice pot fi pudre sau paste.

Tehnica epilarii
Cele mai des folosite sunt depilatoarele sub forma de pasta, care se intind pe portiunea ce trebuie epilata, intr-un strat uniform. Se lasa sa actioneze un timp, dupa indicatiile prospectului respectiv, care nu trebuie depasit pentru a nu risca iritarea pielii, sensibilizarea ei.

  • se indeparteaza apoi produsul de epilat prin spalarea regiunii respective cu apa calduta fara sapun;
  • se sterge locul cu o solutie de acid citric, acetat de zinc si apa pentru a neutrializa actiunea preparatelor si a indeparta mirosul respectiv; .
  • se unge regiunea epilata eu o crama pe baza de stearina si se pudreaza cu talc.

Avantajul metodei consta in aceea ca indepartarea parului se face rapid, epilarea nu este dureroasa, dar dezavantajele sunt mult mai mari:

  • parul creste foarte repede, foarte viguros si intens colorat;
  • se produc sensibilizari (alergii) dupa folosirea repetata a depilatoarelor chimice;
  • se produce miros neplacut in incaperile in care se lucreaza.

In ultimul timp se folosesc tot mai putin aceste depilatoare, tot mai solicitate fiind epilarile mecanice.
3.Epilarea mecanica
Acest gen de epilare, cel mai mult folosita in cabinetele de cosmetica da rezultatele cele mai satisfacatoare. Prin acest procedeu, parul este smuls din radacina, bulbul firului de par nu este distrus, insa prin epilari repetate se slabeste vitalitatea firelor de par, acestea cresc mai rare, mai anemice, iar timpul de regenerare a parului dupa aceste epilari este mai indelungat.

Se cunosc doua tipuri de epilare mecanica:

  • epilarea cu penseta;
  • epilarea cu amestec de ceara-colofoniu.

a)Epilarea cu penseta
Aceasta epilare se efectueaza in regiunea sprancenelor, unde epilarea cu ceara nu este indicata, deoarece smulgerea mecanica a firelor de par cu ajutorul fasiei de ceara cat si caldurii cerii ar slabi tonusul muschiului respectiv. Folosirea cerii pentru aceste regiuni ar reprezenta un risc si pentru vedere, daca din neatentie ar ajunge pe globul ocular.
Pensarea sprancenelor se executa dupa vaporizarea calda si inainte de masajul manual. Se evita pensarea sprancenelor inainte de vopsirea lor pentru a nu le da nastere la alergie sau infectie.

Tehnica epilarii cu penseta
Pentru epilarea cu penseta se procedeaza astfel:

  • se dezinfecteaza mana si penseta cu alcool, iar pielea in regiunea sprancenelor, cu lotiune dezinfectanta. Se sustine bine pielea intre indexul si mijlociul mainii stangi, in timp ce cu dreapta se penseaza apucand firul de par cu penseta de la baza lui si tragandu-l in directia cresterii, avand grija sa nu se ciupeasca pielea.

Nu este indicat sa se unga cu crema pielea inainte de pensat, caci penseta nu prinde bine firul de par, aluneca pe fir si-l poate rupe in loc sa-l smulga.
Se indeparteaza astfel firele de par de prisos pana ce spranceana capata forma dorita potrivita cu tipul de fata al clientei.
Dupa pensare se dezinfecteaza regiunea respectiva cu lotiune dezinfectanta si, apoi, in caz de inflamare a pielii, se aplica comprese reci cu infuzii calmante.

b)Epilarea cu amestec de ceara-colofoniu
Acest mod de epilare se foloseste pentru regiuni mai intinse cu o cantitate mare de par. Se efectueaza in diferite regiuni ale fetei: frunte, tample, mustata, regiunea preauriculara, obraji, barbie, regiunea submentoniera, sau pe ceafa, in regiunea sternala, in axile, pe brate, pe gambe si coapse.

1)Prepararea amestecului de ceara-colofoniu:

  • pentru epilarea cu ceara se foloseste un amestec de 1 kg colofoniu si 250 g de ceara de albine. Un colofoniu mai dens (mai inchis la culoare) necesita o cantitate mai mare de ceara, iar un colofoniu mai putin dens, mai deschis la culoare, mai sfaramicios, care la 250 C se topeste singur, necesita o cantitate mai mica de ceara.
  • amestecul de ceara-colofoniu se prepara in vase emailate. Intai se topeste colofoniul pana ajunge in stare lichida si, apoi, se adauga ceara. Se lasa sa fiarba cateva minute, apoi se strecoara amestecul ca sa nu contina impuritati. Se aplica atunci cand s-a racit si are grosimea unei smantani, testandu-se, in prealabil pe dosul mainii.

Pentru epilarea mecanica se poate folosi si amestec de:

  • colofoniu;
  • parafina solida;
  • ulei de parafina.

Amestecul se prepara in vase emailate. Se pun toate substantele in vas si se topesc. Se lasa sa fiarba impreuna 10 min. Se indeparteaza apoi vasul de pe sursa de caldura si se strecoara. Se lasa amestecul sa se raceasca pana are aspectul unei smantani.
Se aplica in acelasi mod ca si amestecul de ceara-colofoniu.
Zaharisirea cerii este un fenomen produs de impuritatile din ceara sau colofoniu sau o tehnica gresita de racire a ei. Acest fenomen consta in „taierea”, separarea in particule a compozitiei. O ceara cu o cantitate mare de miere in ea, un colofoniu impur sau patrunderea apei prin fortarea racirii cerii sub jetul de apa poate produce acest fenomen. Ceara zaharisita se intinde greu, fasiile sunt intrerupte, se usuca greu, se rup in timpul scoaterii lor, epilarea este dureroasa.

Pentru epilarea parului din regiunea fetei si din axile se prepara ceara separat intr-un vas mai mic, special. Este interzis a se lucra cu aceeasi ceara pe corp si in regiunea fetei.
In cosmetica moderna topirea cerii se face cu aparate speciale, prevazute cu un cazanel ce prezinta o sita in care se pun fasiile de ceara dupa epilat. O rezistenta incalzeste cazanelul, fasiile se topesc, iar printr-un robinet ceara curge afara din aparat gata strecurata. Deschiderea robinetului se face cu ajutorul unei manete. Acest aparat este foarte util, deoarece, fiind dotat cu termostat, ceara este mentinuta la o temperatura potrivita necesitatilor de lucru, se evita arderea ei si se pastreaza curatenia in timpul prepararii.
Aparatul mai este prevazut si cu un bec semnalizator ce indica functionarea aparatului, un intrerupator si un vas in care se colecteaza ceara topita si strecurata.
Ceara se aplica pe regiuni in fasii cu ajutorul unor palete de lemn. Marimea paletei difera in functie de regiunea pe care se foloseste.

2)Tehnica epilatiei cu ceara-colofoniu:

  • se degaja regiunea de epilat de imbracaminte;
  • se izoleaza parul intr-o boneta;
  • se demachiaza fata cu emulsie sau se dezinfecteaza cu alcool regiunea gambelor, a coapselor, regiunea axilei;
  • se indeparteaza urmele de alcool cu un tampon de vata uscat sau de emulsie cu un tampon inmuiat in infuzie;
  • se studiaza sensul de crestere a firelor de par;
  • se pudreaza cu talc regiunile cu transpiratie abundenta;
  • se testeaza temperatura cerii pe dosul mainii cosmeticienei;
  • se aplica anestezina pe piele pentru persoanele foarte sensibile la durere;
  • se aplica apoi fasiile de ceara cu ajutorul unei palete de lemn, in sensul de crestere a firelor de par. Fasiile trebuie sa fie uniform de groase, pe partile laterale sa aiba o margine uniforma si mai groasa pentru a se desprinde usor. De asemenea, la punctul tenminal fasia trebuie sa fie mai groasa pentru acelasi motiv. Acolo unde exista mai multe sensuri de crestere a firelor die par, fasiile vor fi aplicate respectandu-se sensul, chiar daca ar exista o suprafata mica;
  • se lasa ceara sa se raceasca, apoi fasiile se desprind din partea terminala cu mana dreapta. Stanga executa o presiune, o sustinere in regiunea invecinata fasiei;
  • printr-o miscare rapida se scot fasiile in sensul invers de crestere a firelor de par cu mana dreapta;
  • in cazul in care nu s-au indepartat toate firele de par operatia se repeta dupa un mic interval de timp in care regiunea se calmeaza.
  • dupa indepartarea firelor de par se dezinfecteaza cu lotiune dezinfectanta sau alcool, in functie de regiune. Asepsia locala se asigura si prin scanteieri cu electrodul plat al electrodermului, timp de 2 min si prin aplicarea de unguente bactericide, tetraciclina, aureociclina, sau a pudrelor sulfamidate.

Unde se observa o exfoliere a pielii dupa epilat, se poate face un masaj cu emulsie pentru piele uscata.

"Like" Salon Cosmetica pe Facebook & Google+. Nu patesti nimic, iti promitem!