Tulburari ale tenului de ordin pigmentar si alte imperfectiuni
Culoarea pielii
Culoarea normala a pielii pentru indivizii din rasa alba este alba-rozata. Coloritul pielii se datoreaza prezentei a cinci pigmenti, din care trei extravasculari, si anutme : melanina, melanoida si carotenul si doi vasculari — oxihemoglobina si hemoglobina.
Din repartitia acestora in diferitele straturi ale pielii rezulta urmatoarele:
- culoarea galbena: prezenta in celulele stratului cornos datorita cheratinei;
- culoarea alba: prezenta in stratul granulos datorita cheratohialinei;
- culoarea bruna: datorita melaninei din stratul germinativ;
- culoarea rosie: datorita sangelui din capilarele pielii.
Din amestecul acestor culori rezulta culoarea fiecarei persoane.
Culoarea este dependenta de predominanta unuia, din cei patru factori.
Modificari ale culorii pielii:
Coloritul normal al pielii poate suferi modificari, in urma unor afectiuni interne, a contactului prelungit cu substante colorante in diverse profesiuni sau sub influenta unor medicamente administrate o perioada indelungata de timp.
Pielea este sediul numeroaselor procese metabolice, in urma carora rezulta substante hranitoare si produsi de excretie. Prin transpiratie sunt eliminate o parte din substantele nefolositoare organismului, rezultate din metabolismul normal sau patogen.
Cand aceste toxine sunt, produse in cantitate mare, iar ritmul de eliminare este lent, ele se acumuleaza in piele producand modificarea coloritului.
Se observa modificarea coloritului pielii in urma unor afectiuni intestinale (ten pamantiu), a unor intoxicari cronice (ten gri, spalacit), a surmenajului, oboselii (ten palid, lipsit de stralucire), tulburarilor ginecologice, hemoragiilor (ten galbui), in urma afectiunilor hepatice (galben-maroniu).
In toate aceste cazuri, cosmeticiana are obligatia de a indruma persoana respectiva catre medic, care va cerceta cauzele si va prescrie tratamentul intern necesar.
Diferite imperfectiuni pigmentare si vasculare la nivelul pielii
Nevii pigmentari plani sunt modificari circumscrise ale coloratiei pielii, care nu fac relief.
Efelidele sunt pete pigmentare lenticulare, galbene sau brune, multiple, cu sediul pe partile descoperite, fata, gat, partea superioara a toracelui, antebrate. Apar sau devin mai evidente sub actiunea razelor solare. Desi sunt de natura nevica, nu degenereaza niciodata. Ca tratament se recomanda preparate exfoliante (hidrochinona, perhidrol, crioterapie).
Lentigoul se prezinta sub forme de pete brune, negre sau albastre, localizate pe fata si gat. Uneori, petele pot fi infiltrate. Aceste pete se pot transforma in nevocarcinoame spontane, daca sunt iritate, prin traumatisme repetate sau agenti chimici. Cosmeticiana are obligatia sa le evite in tot cursul tratamentului cosmetic ce-1 executa pe fata si pe gat.
Nevii celulari sunt ridicatori din planul pielii de marime si forma variabila, de culoare roz, galbena sau neagra (nevi celulari pigmentari) sau pot fi necolorati (nevi celulari acromici). Uneori sunt acoperiti de fire de par (nevi celulari pilosi) sau iau aspect verucos.
Nevii pigmentari (alunite) se pot transforma in nevocarcinoame daca sunt iritati. Cosmeticiana trebuie sa evite iritarea sau sangerarea lor sau a regiunilor apropiate.
Nevii vasculari (angioamele) sunt tumori benigne rezultate din hiperplazia sistemului vascular. Sunt de cele mai multe ori congenitale, dar pot aparea la orice varsta. Pata sau tumoarea care caracterizeaza angiomul este constituita dintr-o ingramadire de vase ectaziate. Dupa natura vaselor exista hemangioame (formate din vase sanguine) si limfangioame (formate din vase limfatice).
Hemangioamele se pot prezenta sub urmatoarele forme : angioame plane, angioame tumorale, angioame cavernoase.
Angioamele plane se prezinta sub forma unor pete vasculare de dimensiuni variabile, punctiforme sau difuze, de culoare roz, rosie sau violacee. Angiomul stelar se intalneste de obicei pe nas sau sub orbita sub forma unui punct vascular central mai ridicat, din care radiaza vase mici; apare de obicei la adult.
Angioamele tuberoase sunt tumori vasculare circumscrise sau difuze care apar, de regula, la noul-nascut si cresc cu varsta. Au culoare rosie sau violacee si sunt de consistenta moale, reductibile, total sau partial la presiune.
Angioamele cavernoase sunt tumori voluminoase, care deformeaza regiunea pe care apar (buze, urechi, pleoape); sangereaza usor la traumatisme. Cosmeticiana nu va efectua tratament cosmetic persoanelor care prezinta astfel de formatiuni.
Punctele rubinii sunt nevi vasculari tardivi, multipli, ce apar dupa 40 de ani. Se caracterizeaza prin mici angioame punctiforme sau lenticulare, localizate pe torace si membre.
Cunoasterea acestor imperfectiuni pigmentare si vasculare.
Cloasma este o discromie reprezentata prin pete pigmentare sub forma unor placi deseori confluente si cu contur neregulat. Aceste pete apar pe fata (frunte, tample, obraji si in jurul gurii si al nasului). Ele apar mai ales la femeile insarcinate, de unde si numele de „masca graviditatii”.
Mai pot aparea si in cazul unor afectiuni ca : metrite, dismenoree, anemii. Instalarea petelor se face pe nesimtite.
Se descriu doua aspecte de cloasma :
- una mediana dezvoltata sub forma unor benzi care ocupa baza nasului, fruntea si regiunile supraorbitale
- a doua, marginala, localizata pe tample si in regiunea masteriana. Cauzele sunt de ordin endocrin (la femeia gravida) sau afectiuni ulcero-ovariene, tulburari ale functiei suprarenalelor sau ale tiroidei, in tulburari ale functiilor digestive si in special ale functiei hepatice.
Melanoza Riehl:
Cauzele sunt multiple, printre care si carenta de vitamine. Apare mai ales la femeile intre 30 si 50 de ani, dezvoltandu-se in special pe partile expuse la lumina (fruntea, tamplele, regiunile preauriculare, regiunile submaxilare, partile laterale ale gatului).
Debuteaza printr-o usoara mancarime si un eritem, dupa care se instaleaza o pigmentare roza, violacee, care cu timpul devine bruna-inchisa. Pigmentatia se intinde incetul cu incetul, formind suprafete difuze sau reticulare, pe care se suprapun apoi puncte hipercroma-tice in jurul orificiilor pilosebacee, in care te constata si un usor proces de hipercheratoza. Aceste puncte hipercheratozice se latesc, unindu-se intre ele prin niste punti care dau aspectul reticulat al melanozei.
Imperfectiuni care se datoreaza lipsei de pigmenti
Vitiligo se prezinta sub forma de pete albe neregulate inconjurate de o zona de hiperpigmentatie. Se poate dezvolta pe orice regiune a suprafetei corpului; partile descoperite insa sunt locurile unde apar mai frecvent.
Regiunile afectate au un aspect caracteristic: insule de culoare alba, de forma circulara, inconjurate la periferie de o zona intens pigmentata. Culoarea bruna se degradeaza pe masura ce se departeaza de centrul alb pana se confunda cu pielea sanatoasa.
Se pot descrie mai multe forme de vitiligo:
- vitiligo punctat (mici insule albe);
- vitiligo universal (acromia s-a intins pe toata suprafata corpului);
- vitiligo de pe pielea capului (reprezentat prin suvite de par alb).
Alte imperfectiuni inestetice
Milium este o tumoare benigna, epiteliata, un chist epidermic de marimea unei gamalii de ac, alb, dur perlat, localizat la nivelul pleoapelor, al tamplelor si al fruntii.
De multe ori, aceste chisturi apar grupate. Iau nastere prin astuparea mecanica a foliculului pilosebaceum si, mai rar, a canalului sudoripar in portiunea sa epidermica.
Continutul acestor chisturi este format din celule cornoase si resturi grasoase. Distrugerea lor se poate face electric sau mecanic, dupa ce au fost intepate cu un ac steril.
Chistul sebaceu este o formatiune rotunda sau ovala de consistenta moale, acoperita de piele de culoare si aspect normal. Marimea poate fi cat un bob de grau sau mult mai mare. Continutul este pastos, fiind constituit din celule epidermice cheratinizate, grasime, colesterol.
Hipertricoza reprezinta o dezvoltare exagerata a sistemului pilos in anumite regiuni ale fetei la femei (buza superioara, barbie, partile laterale ale fetei).
Tratamentul se face prin electrocauterizare sau indepartarea mecanica cu ajutorul pastei de epilat.
Xantelasma este localizata in regiunea pleoapelor. Se prezinta sub forma unor pete galbene cu suprafata neteda sau usor reliefata. Sunt cauzate de tulburari ale metabolismului grasimilor. Tratamentul consta in excizie chirurgicala si regim alimentar sarac in grasimi. Nu sunt leziuni maligne.
Cheratomul senil este o dermatoza precanceroasa. Se prezinta sub forma unor pete galbene-brune, pigmentate, cu contur neregulat; apar dupa 60 de ani pe fata, dosul mainilor, mai rar in alte regiuni.
Aceste leziuni au suprafata aspra, uscata, prezentand deseori o usoara descuamare. Cauza este degenerarea senila a tesutului cutanat. Razele solare au un rol important in aparitia acestor leziuni la persoanele in varsta.
Tratamentul se face prin diatermocoagulare sau radioterapie. Cosmeticiana trebuie sa evite orice iritare a unor astfel de pete, mai cu seama atunci cand persoana respectiva are o varsta inaintata. Transformarea lor in cancer este foarte frecventa.
Verucile sunt excrescente papilare si hipercheratozice de dimensiuni variabile. Se datoreaza unui ultravirus.
- Veruca vulgara apare la copii si adulti tineri pe fata dorsala a degetelor si a mainilor sub forma unor ridicaturi rotunde, cu dimensiuni variabile, cu suprafata convexa, culoare cenusie-galbuie, bruna sau negricioasa, de consistenta tare, aspra.
- Verucile papilomatoase sunt ridicaturi de citiva milimetri, pediculate, filiforme, care apar pe fata sau pe gat.
- Verucile plane juvenile apar la copii si adolescenti. Se prezinta ca niste papule plane, rotunde sau usor poligonale, de culoarea pielii sau mai inchise.
Tratamentul verucilor, care nu se vindeca spontan, este diatermo-coagularea.
Cunoasterea imperfectiunilor prezentate mai sus este necesara pentru a evita iritarea lor prin diverse procedee care sunt folosite in cadrul ingrijirilor cosmetice.