31 Ian

Tipuri de tenuri in functie de tulburarile in metabolismul apei

Autor : Salon Cosmetica

Tenul normal hidratat

Pielea copiilor este mai hidratata in comparatie cu pielea adultilor. Se caracterizeaza prin finete, elasticitate, este ferma, fara riduri.
Aceste caracteristici se mai pot intalni si la alte varste, daca organismul se gaseste intr-o stare de perfecta sanatate, daca tenul este protejat de influenta daunatoare a factorilor externi si se acorda o ingrijire corespunzatoare pielii.

Tenul hiperhidratat

Are aspect edematiat datorita retentiei de apa in tesuturi, ca urmare a unor boli. Este intalnit in special la persoanele cu afectiuni cardiovasculare sau renale.

Tenul deshidratat

In cazurile in care excretia de apa depaseste ingestia, continutul in apa al corpului scade, iar organismul se gaseste in stare de deshidratare.
Aceasta deshidratare poate proveni din diverse motive:

  • eliminarea crescuta a apei din organism datorita actiunii agentilor externi, fizici sau chimici (umiditate scazuta a atmosferei, vant puternic, temperaturi ridicate) care fac sa creasca evaporarea apei din piele;
  • insetarea, in diverse situatii;
  • pierderea excesiva a apei, din cauza anumitor boli (diaree, febra marita);
  • dereglari functionale ale tiroidei;
  • oboseala excesiva, surmenaj;
  • reducerea cantitatii de electroliti de sodiu si clor care fac ca apa sa nu fie retinuta in corp. Electrolitii de sodiu si clor retin apa.

Deshidratarea pielii poate fi de doua feluri: superficiala si profunda.

Deshidratarea superficiala


Prin deshidratare superficiala intelegem pierderea apei din straturile superficiale ale pielii (cornos, lucid).
In cursul transformarilor din epiderm, celulele pierd din cantitatea de apa initiala, ajungand ca in stratul cornos sa ramana doar o mica cantitate de apa de 10—2O%. In cazul in care acest strat este subtire si secretia sebacee scazuta, sub actiunea factorilor externi fizici sau chimici se diminueaza pelicula grasa protectoare, si astfel se evapora si cantitatea de apa existenta. Pielea devine in acest caz fragila, uscata, iar celulele stratului disjunct se elimina intr-un strat fin pulverulent, ce se observa mai bine la comisurile buzelor (ca depozite albicioase).

Factorii ce determina deshidratarea superficiala:

  • deshidratarea superficiala poate insoti un ten gras, uleios sau un ten alipic; in primul caz, deshidratarea se datoreaza hidrofobiei sebumului, care in stare de seboree, nu permite patrunderea apei din exterior in straturile superficiale ale pielii; in al doilea caz, lipsa peliculei grase protectoare constituie un motiv ea apa sa se evapore usor sub actiunea factorilor fizico-chimici externi;
  • vantul, soarele puternic, umiditatea scazuta a atmosferei, temperatura ridicata grabesc procesul de evaporare a apei din straturile superficiale ale pielii;
  • produsele cosmetice sicative, alcoolizate, astringente maresc evaporarea apei, dand nastere la un dezechilibru intre apa ce provine din straturile profunde si cea care se evapora.

Aspectul tenului :

  • la examenul vizual: descuamare, riduri fine in retea (la tenurile alipice);
  • la examenul prin palpare: pielea este aspra datorita descuamarilor, este subtire, isi pierde din fermitate;
  • la examenul cu aparatele: cu lupele se observa bine textura, usor intrerupta de riduri fine, si descuamarile evidente.
  • la lampa Wood apare o fluorescenta slaba.

Deshidratarea profunda
Afecteaza straturile profunde ale pielii: derm si hipoderm.

Cauzele deshidratarii profunde sunt de ordin intern, tulburari glandulare, nervoase, cardiace, care influenteaza metabolismul apei. Aceste tulburari in metabolismul celular al apei se manifesta prin incapacitatea organismului de a retine apa in tesuturile subcutanate.
In acest caz, organismul este obligat sa-si procure apa din tesuturile proprii. Acest lucru se realizeaza prin oxidarea grasimilor subcutanate. Diminuindu-se astfel atat cantitatea de grasimi fixe, cat si apa din tesuturile subcutanate, dispare acel suport plastic, iar pielea devine, mai mobila, mai sensibila la contractiile muschilor, in felul acesta se formeaza cute, pliuri, la suprafata pielii, Sau o retea adanca de riduri.

Aspectul tenului : deshidratat profund

  • la examenul vizual: pielea are o culoare galbuie vesteda; se observa riduri profunde liniare sau in retea.
  • la examenul prin palpare : pielea este subtire (ca in cazul tenului alipic), este mobila pe straturile profunde, turgorul este persistent, sensibila la actiunea factorilor mecanici, elasticitate diminuata;
  • la examenul cu lampa Wood apare o fluorescenta slaba.

Tratamentul tenului deshidratat profund recurge la toata gama de mijloace fizice, chimice si mecanice, pentru a introduce o cantitate de apa in tesuturi, dar el trebuie insotit si de tratament medical care sa restabileasca posibilitatea organismului de a retine apa in celule.

"Like" Salon Cosmetica pe Facebook & Google+. Nu patesti nimic, iti promitem!