19 Feb

Substante biologice hranitoare

Autor : Salon Cosmetica

Pentru prepararea produselor cosmetice, de igiena, sunt folosite diferite materii prime naturale (vegetale, animale), anorganice, organice, sau anumite substante de sinteza.

Acestea actioneaza la suprafata sau in profunzimea pielii, stimuland functiile acesteia si imbunatatind aspectul estetic al tenurilor.

Vitaminele

Denumite si „catalizatori biochimici”, sunt substante organice necesare pentru desfasurarea proceselor vitale ale organismului. Acesta nu le poate sintetiza singur.Sunt introduse in organism prin alimentatie, iar la nivelul pielii prin produse cosmetice.
Lipsa vitaminelor in organism (carenta) produce tulburari importante.

Vitaminele se impart in liposolubile (A, D, E, F) si hidrosolubile (B, O, PP).
In tratamentele cosmetice se folosesc in special cele liposolubile, care strabat mai usor barierele pielii.
Vitamana A intervine in procesul de regenerare celulara si a parului. Cremele ce contin aceasta vitamana dau un aspect neted, catifelat pielii.
Vitamana E (frecventa in uleiul de germeni de porumb) activeaza circulatia sanguina, formarea celulelor; are o actiune fotoprotectoare.
Vitamana F este considerata ca un biocatalizator al metabolismului substantelor grase. Prin folosirea ei se combate fenomenul de cadere a parului, formarea matretii, uscarea si ridarea pielii.
Vitamana D se gaseste in galbenus, drojdie. Combate formarea matretii, congestionarea pielii si amelioreaza starea de seboree.
Fitohormonii

Sunt folositi la prepararea unor substante cosmetice (fitocosmeticele). Ele exercita asupra pielii o actiune eudermica, accelereaza diviziunea celulara, imbunatatesc circulatia sanguina, stimuleaza elasticitatea si tonusul muscular.
Aminoacizii
Sunt compusi organici ce intra in compozitia proteinelor. Aminoacizii folositi in cosmetica sunt obtinuti prin hidroliza anumitor proteine.
Cisteina, triptofanul, valina si metionina sunt frecvent folosite la prepararea produselor cosmetice.

Cisteina intra in compozitia parului, se foloseste in lotiunile aplicate in regiunea paroasaa capului.

Metionina furnizeaza sulful necesar pielii: in procesul de cheratinizare.
Cremele cu aminoacizi sunt indicate tenurilor atone, aplicate pentru revitalizarea tesuturilor, pentru restabilirea mantalei acide.

Oligoelementele
In cantitati mici, au rol de catalizatori ai proceselor metabolice si de transportori de energie. Intra in compozitia unor enzime. In cosmetica se aplica indirect prin folosirea unor extracte de tesuturi, laptisor de matca.
Pot fi metale (Fe, Mg, Zn, Cu, Ni) sau nemetale (I, F, Br).

Extractele placentare
Folosirea lor a fost propusa de profesorul sovietic Filatov.
Se prepara sub forma de solutii apoase, alcoolice sau uleioase, conditionate in fiole inchise. Pot fi incorporate in creme, emulsii, care permit patrunderea lor prin stratul Cornos al epidermului pana la nivelul stratului germinativ.
Extractul de placenta se poate obtine si prin liofilizare (uscarea in vid inaintat si racire). Pentru folosire este dizolvat in apa.
Contine : hormoni, enzime, vitamine.

Algele marine
Din unele alge verzi sau brune se prepara extracte alginate. Acestea contin importante cantitati de vitamine A, C, glucide, substante, albuminoide, iod, fier, ealciu. Se folosesc incorporate in creme, masti cosmetice si lotiuni, da tenurile fanate, atone, deshidratate. Au efect emolient, rehidratant si nutritiv.

Extractele de tesut conjunctiv
Se folosesc incorporate in creme. Mentin integritatea si tineretea tesutului conjunctiv.
Uleiurile animale
Sunt usor asimilate de piele. Se incorporeaza in creme sau emulsii. Previn uscarea pielii si imbatranirea ei.

Uleiurile vegetale 
Se incorporeaza in creme, emulsii, uleiuri de par. In cosmetica se folosesc: uleiul de avogadro, migdale dulci, masline, germeni de porumb.
Prin continutul bogat in vitamine, acizii grasi esentiali au o mare valoare, stimuland procesele biologice de la nivelul pielii.

Polenul
Are un continut ridicat de vitamine si aminoacizi. Este folosit incorporat in creme, masti.

Namolurile
Datorita continutului in peloizi, se produce la nivelul pielii o crestere a activitatii enzimatice, o imbogatire a tesuturilor in substante nutritive, o intensificare a schimburilor metabolice ale proceselor imunologice.
Produsele cosmetice cu Pelobiol, prin actiunea lor biostimulatoare, imbunatatesc starea de elasticitate a pielii, echilibreaza secretia seboreica, stimuleaza tonusul muscular.

Apa de mare
Datorita continutului ridicat in saruri minerale se foloseste incorporata in produsele cosmetice necesare pentru mentinerea proceselor vitale, pentru reglarea presiunii osmotice si a schimburilor intercelulare. Este folosita si in tratamentul barbiei duble.

"Like" Salon Cosmetica pe Facebook & Google+. Nu patesti nimic, iti promitem!