Regulile de baza ale masajului
Pentru a-si indeplini scopul propus, masajul trebuie executatin anumite conditii, si anume:
a) Cosmeticiana trebuie sa aiba cunostinte temeinice de anatomia si fiziologia pielii si a muschilor pielosi. Aceasta are importanta in directia de executie a miscarilor,in intensitatea lor si alegerea miscarilor de baza.
b) Cosmeticiana trebuie sa cunoasca calitatea pielii pe care o maseaza. Este important de cunoscut tipul de ten pentru alegerea produsului de masaj adecvat, pentru stabilirea duratei masajului si a miscarii de baza. Trebuie cunoscut gradul de grosime si sensibilitate a pielii.
c) Cosmeticiana trebuie sa aiba o mobilitate marita a degetelor, realizata prin gimnastica mainilor.
d) Mana cosmeticianei trebuie sa fie intotdeauna ingrijita, eu o piele catifelata, cu unghii moderat taiate si rotunjite, nelacuite sau cu lacul intact. Trebuie sa fie usoara, supla, chiar atunci cand executa miscari de masaj energice.in timpul masajului, bijuteriile trebuie scoase,intrucat incomodeaza. Mainile trebuie sa lucreze simultan sau alternativ in functie de executia miscarii. Nu trebuie sa fie aspre si sa nu transpire. Inainte de masaj, mainile trebuie spalate cu apa si sapun, dezinfectate, iar dupa masaj, spalate din nou si unse cu crema grasa vitaminizata, pentru pastrarea supletii si catifelarii pielii.
e) Legea de baza a masajului prevede ca mana cosmeticienei sa adere si sa nu paraseasca suprafata de masat in timpul executiei, iar miscarile de baza ale masajului sa fie legate intre ele prin miscari de legatura, pastrandu-se continuitatea miscarilor.
f) In timpul masajului, cosmeticiana trebuie sa fie calma, linistita, sa nu execute masajul in graba si nici cu intreruperi.
g) Miscarile de masaj trebuie executate intr-o anumita ordine si directie, si anume, se incepe si se incheie cu miscari mangaietoare, iar miscarile energice vor alterna cu miscari mangaietoare. In ceea ce priveste directia, la tenul congestiv miscarile se executa de la frunte spre decolteu pentru descongestionare iar la tenurile anemice, de la decolteu spre frunte pentru, activarea circulatiei.
h) Miscarile de masaj trebuie adecvate regiunii unde se executa. De exemplu: nu vom executa miscari energice in regiunea ochilor, care este sensibila, ci numai miscari usoare.
i) Masajul nu se va face brutal, pentru a nu deplasa pielea pe planurile profunde; chiar miscarile energice au o intensitate moderata.
j) Masajul va fi executat pe o piele curatata si sanatoasa, cu produse adecvate si de buna calitate. Pentru tenul uscat se va folosi o crema grasa, vitaminizata, pe baza de lanolina, iar pentru tenul gras crema saponanta pe baza de stearina sau ulei (de germeni de porumb, masline).
k) Durata masajului este in functie de calitatea tenului si de varsta.
I)In timpul masajului, clienta va sta , culcata pe fotoliul cosmetic,intr-o pozitie comoda si relaxata, cu o lumina difuza, o muzica placuta si discreta.