19 Feb

Procesul de tonifiere

Autor : Salon Cosmetica

Tonusul este starea fiziologica normala de contractie a muschilor. Datorita oboselii, varstei sau a unor tulburari interne, se poate instala atonia musculara. Pielea isi pierde aspectul ferm, intins, devine flasca.
Tonusul diminuat (atonia musculara) este frecvent intilnita la tenurile senile, ca urmare a varstei inaintate, cand procesele chimice de la nivelul muschilor sunt diminuate, si la temurile casectice (consecinta a tulburarilor interne).

Tonifierea si revitalizarea tesuturilor se pot realiza prin tratamente cosmetice efectuate la cabinet si ingrijiri rationale aplicate la domiciliu.
In cadrul tratamentului cosmetic se vor folosi toate procedeele mecanice, fizice, chimice, menite sa stimuleze fibrele elastice si musculare si procesele metabolice celulare, precum si cele de regenerare a pielii.

Mijloace de realizare a tonifierii

Mijloace mecanice

Masajul manual: folosind miscarile energice; ciupit, palmuit, tapetat, arpegii, efectuate cu rapiditate, dar fara intensitate, se produce o stimulare a fibrelor elastice si musculare, o activare a circulatiei sanguine si limfatice, o revitalizare a tesuturilor (obtinuta printr-o mai buna hranire a lor datorita afluxului sanguin).

Mijloace fizice
Pulverizarile reci, realizate cu Vaporelul. Folosind jetul filiform, lichidele sunt proiectate cu presiune, produc o lovire a pielii, stimuland fibrele elastice si musculare.

Pulverizarile se fac cu infuzii tonice, menta, rozmarin, lotiuni tonice, (de portocale), sucuri de fructe (capsuni, struguri albi, apa minerala).

Pulverizarile cu Carbatomul. Particulele de lichid (acid carbonic) fiind proiectate pe piele cu presiune actioneaza asupra fibrelor musculare, si elastice, stimulandu-le.

Scanteierile cu electrodul plat al Electrodermului peste o compresa umezita sau prin deplasarea lui la o mica distanta de piele. Scanteierile ce se produc actioneaza asupra fibrelor musculare si elastice. Ozonul produs in timpul descarcarilor electrice (scanteierilor) inlesneste procesele metabolice celulare, contribuind la refacerea si revitalizarea tesuturilor.

Masajul cu ventuza de pertrissage a Sebaspirului face o gimnastica musculara, stimuland tonusul fibrelor musculare actioneaza circulatia sanguina. Hiperemia ce urmeaza masajului inseamna un aflux marit de sange la nivelul pielii, bogat in substante nutritive si oxigen, precum si intensificarea schimburilor intercelulare.

Folosirea curentilor interferentiali ai Estetodinului. Datorita contractiilor ritmate se produce o gimnastica musculara si vasculara.

Pulverizarile calde cu vapori ozonizati folosind Vapozonul timp de 10 min peste crema de masaj sau mastile hranitoare, cu substante biologic active, se usureaza patrunderea acestora in piele.
Vaporii ozonizati imbunatatesc respiratia cutanata, intensificand si procesele de oxigenare si de regenerare celulara, de la nivelul pielii si al muschilor.

Ionizarile
Se realizeaza cu fructe sau sucuri de fructe, cu actiune tonifianta: portocale, struguri albi.
Folosirea vibratorului
Vibratiile produse de motorul vibratorului sunt transmise pielii prin piesele anexe. Actioneaza asupra fibrelor elastice si musculare, stimulind starea lor de contractie.
Mijloace chimice
Cuprind produsele active incorporate in creme, masti, infuzii lo-tiuni tonice, astfel:
Vitaminele uleioase (A, E, F), incorporate in creme, patrund in piele si participa la procesele metabolice din piele, la refacerea si revitalizarea ei.

Extractele de fructe, algele marine, preparate din polen, laptisor de matca, extractele embrionare, introduse in creme si masti, furnizeaza pielii oligoelementele, aminoacizii necesari in desfasurarea proceselor metabolice celulare; materiile necesare pentru constituirea membranelor protoplasmatice, a fibrelor musculare, elastice.

Lotiunile tonice, esentele aromatice au o actiune chimica stimu¬lanta asupra fibrelor musculare si nervoase din piele.
Procedeul clachetelor
Este un procedeu folosit atat pentru hidratare, cat si pentru tonifiere (claquette inseamna plesnitoare).
Folosind acest procedeu se actioneaza prin lovire asupra pielii (efect mecanic de stimulare a fibrelor musculare).
Se confectioneaza din vata sau flanela dreptunghiuri de 5—6 cm. Se inmoaie in infuzii tonice (menta, rozmarin, salcim, alun) sau in apa minerala.
Se aplica loviri ritmice pe regiunea geniana si in regiunea submentoniera, de jos in sus. Nu se apropie prea mult de ochi.
Metoda se practica in completarea masajului la tenurile deshidratate, atone, anemice (cu o circulatie incetinita) sau la sfarsitul tratamentului.
Prin actiunea mecanica de stimulare a fibrelor elastice si musculare si cea chimica (a solutiilor folosite) se reda pielii un aspect frumos.
Procedeul clachetelor contribuie la o activare a circulatiei sanguine (vasoconstrictie urmata de vasodilatatie datorita actiunii mecanice la lovire). Afluxul de sange ce inunda fata dupa acest tratament, usureaza schimburile nutritive si revitalizeaza tesuturile.

 

"Like" Salon Cosmetica pe Facebook & Google+. Nu patesti nimic, iti promitem!