17 Feb

Procesul de curatare

Autor : Salon Cosmetica

Procesul de curatare este primul proces de baza din cadrul tratamentului, complex si destul de important. El cuprinde cinci procedee de curatare:

Curatarea superficiala – demachierea

Aceasta operatie reprezinta o manevra estetica prin care se inlatura de pe epiderm praful, impuritatile, fardul, surplusul de sebum de transpiratie si deseurile cutanate.
Se face cu grija, corect, amanuntit, fara intensitate prea mare si cu cantitati suficiente de produse.
Reprezinta primul procedeu de curatare si se va face inaintea examenului cosmetic propriu-zis.
Este recomandata clientelor si acasa, ca o metoda de ingrijire obligatorie zilnica, dimineata si seara.

Produsele folosite

  • Pentru demachiere se folosesc trei categorii de produse :
  • lotiunile spumoase;
  • cremele de demachiat;
  • emulsia de demachiat sau laptele demachiant.

Lotiunile spumoase sunt produse prea detergente si din aceasta cauza irita si usuca pielea. Sunt folosite in general la tenurile grase, ca detergent final.

Cremele de demachiat se folosesc in general in teatru, unde fardurile sunt aplicate in cantitate mare si foarte aderente.
Prezinta dezavantajul ca sunt vascoase, se indeparteaza greu de pe fata, efectuand un masaj nedorit, care inlesneste patrunderea impuritatilor in profunzime. Fiind prea grase, dupa indepartare lasa pe fata o pelicula grasa ce poate insela la examenul cosmetic.

Emulsia de demachiat sau laptele demachiant este produsul cel mai indicat de folosit. Laptele demachiant este gras, fara a fi vascos si nu lasa nici un reziduu pe piele, dupa indepartare. Curata bine fata, fara a o irita sau usca, si ii ofera prospetime, suplete, catifelare.
Este diferentiat in functie de tipul de ten : pentru tenul uscat are ca substanta de baza lanolina, iar pentru tenul gras stearina.
Tehnica demachierii

Pentru a efectua demachierea este necesar, sa se acopere parul si decolteul.
Parul se va lega cu o fasa elastica, iar decolteul, degajat de imbracaminte, se va izola cu o baveta sau un halat-special de lucru.

Modul de aplicare a laptelui demachiant

Laptele demachiant se poate aplica in trei feluri :

  • se pune o cantitate suficienta de lapte demachiant intr-un bol de plastic, de sticla sau portelan, ce se va tine in mana stanga; cu indexul, mediul si inelarul mainii drepte se va aplica laptele demachiant pe fata;
  • se pune laptele demachiant in palma mainii stangi, iar cu indexul, mediul si inelarul mainii drepte se aplica laptele demachiant pe fata;
  • se va aplica laptele demachiant pe fata cu ajutorul unei seringi.

Ordinea demachierii:

  • demachierea ochilor;
  • demachierea buzelor;
  • demachierea fetei, a gatului si a decolteului.

Se confectioneaza doua tampoane dreptunghiulare de vata de marime potrivita, se umezesc si se aplica sub cilii pleoapei inferioare a ambilor ochi.
Cu indexul si mediul mainii stangi se sustine tamponul fixat pe pleoapa inferioara, iar cu indexul, mediul si policele mainii drepte se ia un alt tampon de vata ce se imbiba in laptele demachiant si se va sterge pleoapa superioara de sus in jos, adica de la sprancene catre cili, si apoi si de-a lungul pleoapei, din coltul intern catre cel extern. Se repeta operatia pana tamponul de vata ramane curat. Cu degetele mainii drepte se va sustine muschiul orbicular la nivelul coltului extern al ochiului. Indexul si mediul mainii stangi strang tamponul fixat pe pleoapa inferioara si vor completa stergerea pe directia circulara, intii pe pleoape din coltul intern catre cel extern si apoi in regiunea sprancenoasa. In acelasi fel se procedeaza si la celalalt ochi.

Demachierea buzelor
Buzele vor fi usor intre¬deschise. Indexul, mediul si inelarul mainii stangi vor sustine muschiul orbicular al buzelor la nivelul unei comisuri. Cu mana dreapta, cu indexul, mediul si policele, cu un tampon de vata imbibat in lapte demachiant se vor sterge buzele pe directie circulara, incepand de la locul de sustinere. Se va repeta operatia pina cand tamponul de vata ramane curat.

Demachierea fetei, gatului si decolteului se face in doua etape:

  • aplicarea laptelui demachiant;
  • stergerea laptelui demachiant.

Aplicarea laptelui demachiant se va realiza printr-una din metodele expuse anterior.
Aplicarea laptelui demachiant pe fata se face in patru timpi:

  • varful barbiei spre ureche;
  • comisura gurii spre ureche:
  • aripile nasului spre tampla;
  • dosul nasului spre frunte.

Se aplica laptele demachiant intai pe o jumatate de fata, apoi pe cealalta.
Cu mediul ambelor maini simultan prin miscari circulare se va emulsiona laptele demachiant pe toata fata.

Stergerea laptelui demachiant :
se folosesc doua tampoane de vata patrate invelite in tifon, cu care se protejeaza degetul mediu si se sustine cu indexul si inelarul; stergerea laptelui demachiant se va face cu ambele maini simultan, pe aceeasi directie ca la aplicare; se repeta operatia pana cand tampoanele de vata raman curate.

Completarea demachierii se face in functie de ten. La tenurile uscate, deshidratate, completarea se face cu infuzie calmanta (musetel, tei, nalba). in cazul tenurilor grase, acneice, se va folosi lotiunea detergenta.

"Like" Salon Cosmetica pe Facebook & Google+. Nu patesti nimic, iti promitem!