Procesele care stau la baza tratamentului cosmetic
Generalitati
Prin aplicarea tratamentului cosmetic se urmareste mentinerea un timp cat mai indelungat a aspectului eutrofic al pielii si remedierea imperfectiunilor inestetice.
Acest lucru se realizeaza folosind o gama intreaga de mijloace si procedee cosmetice cuprinse in cadrul celor patru procese care stau la baza oricarui tratament :
- procesul de curatire;
- procesul de hranire;
- procesul de hidratare;
- procesul de tonifiere.
In articolele anterioare au fost mentionate diferite tipuri de ten, cu imperfectiunile caracteristice, determinate de diversele tulburari metabolice.
Tinand seama de calitatea tenului ce trebuie ingrijit si de deficientele lui, se va insista, in cadrul tratamentului cosmetic efectuat in cabinet, mai mult asupra unuia sau mai multor din aceste procese, si anume se va folosi acela prin care se vor remedia lipsurile sau imperfectiunile tenului respectiv.
Procesul de curatire este definit ca totalitatea mijloacelor si procedeelor prin care se realizeaza indepartarea de la suprafata pielii si din foliculii pilosebacei a surplusului de sebum, a fardurilor, impuritatilor, a celulelor descuamate, a produsilor rezultati din evaporarea transpiratiei.
Procesul de curatire se realizeaza in primele etape ale tratamentului, asigurand o buna absorbtie a produselor aplicate pe piele in etapele urmatoare de tratament si o buna respiratie cutanata.
Procesul de curatire este la fel de indicat tenurilor uscate (cu celule descuamate), cat si tenurilor grase (pletoric, asfixic, uleios), cu abundenta de comendoane si sebum; numai produsele sunt diferite de la un tip de ten la altul.
Procesul de hranire se defineste ca totalitatea mijloacelor si procedeelor prin care se aduc la nivelul pielii o serie de substante ce stimuleaza procesele metabolice si procesul de regenerare celulara de la nivelul stratului germinativ.
Hranirea tesutului cutanat este importanta; prin ea se intarzie imbatranirea, iar pielea isi pastreaza un timp mai indelungat, aspectul frumos.
Se axeaza pe acest proces tratamentul aplicat tenurilor casectice, uscate: alipice si deshidratate.
Hranirea pielii se poate realiza prin activarea circulatiei (afluxul de sange marit, aducand la nivelul tesutului cutanat elemente nutritive, inlesnind schimburile intercelulare) si prin absorbtia unor substante aplicate pe piele, ca : vitamine, substante biologic active, substante grase.
Procesul de hidratare cuprinde totalitatea mijloacelor si a procedeelor prin care se introduce in piele o anumita cantitate de apa.
Cantitatea normala de apa din celule asigura turgescenta celulelor. Apa si grasimile din piele formeaza suportul plastic al pielii, ce-i ofera aspectul neted si intins.
Este procesul ce sta la baza tratamentelor adresate tenurilor cu deshidratare superficiala.
Procesul de tonifiere cuprinde totalitatea mijloacelor si a procedeelor prin care se realizeaza o stimulare a tonusului muscular si a elasticitatii fibrelor elastice din derm.
Pe acest proces se insista in special la tenurile casectice, uscate, senile, la tenurile lipsite de vitalitate, cu piele flasca, atona, lipsita de elasticitate.
Aplicarea corecta si adecvata a mijloacelor si procedeelor ce compun aceste procese, in scopul remedierii imperfectiunilor, se face in urma unui examen amanuntit si a unui diagnostic de ten corect stabilit.
Pentru a desprinde acele aspecte inestetice, consecintele unor tulburari, prezentam mai jos elementele structurale ale pielii normale, factorii care intretin aceasta stare, precum si masurile ce se vor lua pentru restabilirea echilibrului structural si functional in cazul unor tulburari intervenite la nivelul pielii.