19 Feb

Mijloace mecanice, fizice, chimice de realizare a hranirii

Autor : Salon Cosmetica

Mijloace mecanice:

Masajul manual efectuat asupra pielii folosind miscarile energice executate cu o anumita rapiditate inlesnesc absorbtia produselor aplicate pe piele datorita faptului ca produc:

  • o golire a folieulului de surplusul de sebum;
  • provoaca o activare a circulatiei sanguine, locale;
  • indeparteaza minusculele bule de aer situate in porii sebosudorali.

Mijloace fizice:

  • agentii termici: radiatii infrarosii, comprese calde, vaporii ionizati si ozonizati, scanteierile cu electrodul aparatului de inalta frecventa, aplicate peste creme grase nutritive sau masti grase; vor favoriza patrunderea substantelor in piele;
  • pulverizarea solutiilor sau uleiurilor sub forma unor particule fin dispersate si cu o oarecare intensitate fac ca acestea sa patrunda cu usurinta in piele;
  • ionizarile cu fructe proaspete, datorita disocierii in ioni a sucurilor de fructe, acestia patrunzand mai usor pana in straturile profunde ale pielii.

Mijloace chimice:

  • aplicarea mastilor calde de parafina peste o crema grasa hranitoare usureaza absorbtia substantelor nutritive sub actiunea caldurii degajate de aceasta;
  • impachetarile cu uleiuri calde constituie un mijloc de hranire a pielii;
  • aplicarea produselor grase, vitaminizate.

Asimilatia cornoasa
Aceasta asimilatie reprezinta combinarea directa a unor produse cu cheratina, care formeaza stratul cornos al epidermului.
Cheratina, sulbstanta principala a stratului cornos, este o scleroproteina. Se poate combina cu unele substante care o mentin intr-o oarecare stare de umiditate, facand-o sa absoarba grasimi sau constituenti grasi hidrofili. Produsele cosmetice care contin astfel de substante patrund in celulele aplatizate si se contopesc cu lipidele naturale. Ele dau stratului cornos o oarecare turgescenta. Beneficiaza de aceasta asimilare pielea fina, uscata, sensibila la intemperii.
Un astfel de exemplu il constituie preparatele care bronzeaza. Aceste preparate nu sunt colorate si nici nu favorizeaza pigmentogeneza, ci sunt substante ce se combina cu acizii aminati ai cheratinei, formand o coloratie bruna care rezista la spalat. Coloratia dispare dupa cateva zile, pe masura ce se produce eliminarea fiziologica a celulelor cornoase moarte.

Aspectul stratului cornos si a stratului descuamant joaca un rol foarte important din punct de vedere estetic.
Stratul cornos, este constituit din celule cheratinizate, aplatizate, deshidratate, legate intre ele prin substante grase. Privite cu lupa se vad asperitatile celulelor in curs de descuamare. La palpare, pielea este rugoasa.

Pentru a reda aspectul neted, catifelat al pielii, se recurge la hidratarea pielii. Majoritatea produselor cosmetice moderne actioneaza prin umflarea epidermului, ceea ce da pielii ofilite sau aspre o aparenta supla si intinsa.
Apa continuta in aceste produse, activ legata de substantele hidratante sau de lipidele hidrofile, imbiba cu usurinta stratul cornos, dand rezultatul estetic dorit.

"Like" Salon Cosmetica pe Facebook & Google+. Nu patesti nimic, iti promitem!