Masajul cosmetic
A. Generalitati si scurt istoric
Definitie. Masajul cosmetic este o combinatie de miscari si presiuni, executate manual sau cu ajutorul aparatelor, asupra unei persoane sanatoase,in scop igienic si estetic, pentru a pastra un timp cat mai indelungat stralucirea pielii, elasticatatea si vitalitatea fermului si a muschilor pielosi.
Scurt istoric
Originea cuvantului masaj se gaseste in limba araba de la cuvantul mas care inseamna a pipai.
Este cunoscut din timpuri stravechi, aproximativ cu 4 000 de ani in urma, fiind practicat la greci, egipteni, arabi si romani. Era facut rudimentar atat facial, cat si corporal. S-au gasit desene care reprezentau tehnica masajului din acea vreme. Era practicat mai alesin timpul bailor simple sau de abur.
Masajul era aplicat atat ca ingrijire estetica, cat si curativ,in diverse afectiuni dermatologice.
Prima lucrare oarecum completa despre masajul facial utilizat in cosmetica si dermatologie a fost alcatuita de dr. Pospelov, iar la Congresul de la Moscova din anul 1854, acesta a expus si descris miscarile de baza ale masajului, efectele lui si bolile in care da rezultate.
Si in Franta, Jaquet, Brocq si Leroy au aratat importanta masajuluiin cosmetica si dermatologie. Este cunoscut, chiar, un masaj efectuat pe pielea uscata numit ‘a sec’ al lui Jaquet, practicat si astazi, cu bune rezultate, mai ales la tenurile grase.
In tara noastra, dr. A. Voina,intemeietorul scolii de cosmetica, a studiat si a initiat masajul biotehnic,in care tehnica masajului trebuie sa urmeze necesitatea tenului respectiv.
Astazi, miscarile de masaj sunt complexe, adecvate naturii tenului, calitatii pielii, varstei si starii psihice a clientei. Se aplica pe o fata bine curatata, se executa stiintific, cu produse adecvate si de buna calitate si este completat cu ajutorul aparatelor electrice.
Rolul masajului este preventiv.
Scopul masajului este de intretinere a vitalitatii tesutului elastic din derm si a muschilor pielosi,impiedicand aparitia de timpuriu a modificarilor inestetice. Dar nu poate impiedica definitiv imbatranirea. La o varsta mai inaintata, la care s-au instalat semnele de imbatranire, are un rol moral, producand numai o relaxare nervoasa. In aceste situatii, un rol hotarator il are numai chirurgia estetica.
Masajul cosmetic se deosebeste fundamental de masajul dermatologic.
Masajul cosmetic se aplica pe o fata sanatoasa, pentru a-i mentine un timp mai indelungat aspectul eudermic, prospetimea si stralucirea.
Masajul dermatologic este curativ, corecteaza sau trateaza anumite alteratii ale pielii si este indicat in afectiuni, ca: acneea polimorfa, eritroza faciala, celulitele, teleangiectazii, neurodermite. Nu se va face in dermatoze acute inflamatorii.