Machiajul
Generalitati si scurt istoric
Machiajul este o metoda de infrumusetare prin aplicarea pe fata a unor produse colorate numite farduri. Prin folosirea fardurilor se urmareste scoaterea in evidenta a trasaturilor frumoase, estomparea micilor defecte, fara a schimba fizionomia.
Machiajul simplu, obisnuit, de strada, nu trebuie confundat cu ,,grima“, cu machiajul de scena, prin care se creeaza un alt personaj, se schimba complet trasaturile si fizionomia.
Femeia, reprezentanta sexului frumos, a cautat totdeauna sa se infrumuseteze, sa fie mai atragatoare. S-au gasit multe desene si diverse recipiente si ustensile rudimentare care arata ca preocuparea de infrumusetare dateaza din timpuri stravechi, avand scop religios, de aparare si apoi chiar estetic, preocupare care a dainuit de-a lungul dezvoltarii societatii.
In anul 1806, dr. Car on publica Enciclopedia frumusetii, in care vorbeste despre igiena, cosmetica si machiaj. Este pentru prima data cand se face o legatura intre stiinta si cosmetica.
La noi in tara, in anul 1879, N. Kalinderu publica o lucrare despre cosmetica si accidentele ei si propune sa se aiba in vedere calitatea produselor si „pulverilor“ folosite.
Secolul al XX-lea este caracterizat prin dezvoltarea productiei de produse cosmetice, cresterea nivelului de trai, emanciparea femeii si schimbarea medului ei de viata.
Astazi, tehnica machierii a evoluat foarte mult. Produsele sunt de buna calitate, studiate stiintific, adecvate tipului de ten, avand ca scop infrumusetarea, dar si ingrijirea si protejarea pielii.
Este de ajuns sa ne gandim ca stramosul fardului de ten era preparat din nasturi de sidef dizolvati in lamaie, ca sa ne dam seama ca s-au facut intradevar progrese.
Machiajul a urmarit si va urmari totdeauna, linia modei.
In prezent, punctele de atractie ale fetei, ochii si buzele sunt accentuate. Ochii sunt, in general, marcati cu fard de .pleoape, nu se mai foloseste linia de contur, sau este marcata foarte discret. In diferite ocazii, seara, se folosesc fardurile in nuante de auriu, argintiu si gene false. Buzele sunt accentuate in diverse nuante de rujuri, mai putin cele sidefate.
Linia machiajului se va schimba mereu cu trecerea anilor si cu schimbarea modei. In permanenta se va cauta adaptarea la noile schimbari ale modei, dar legile nescrise dupa care se ghideaza machiajul le dicteaza bunul simt si decenta.