Istoria si importanta cosmeticii
Inca din cele mai vechi timpuri, ingrijirile acordate pielii au facut obiectul preocuparilor oamenilor, pielea fiind “oglinda in care se citeste comportarea individului.” (prof. Le Coulant)
Cosmetologia este stiinta si arta ingrijirii externe a corpului cu ajutorul preparatelor si al tratamentelor speciale.
Cuvantul cosmetica provine din grecescul kosmetikos insemnand maiestrie in impodobire.
Prof. dr. Aurel Voinea ne arata ca, la origini, cuvantul cosmetica a fost inspirat de modul in care oamenii percepeau idealul armoniei, al frumusetii si al perfectiunii Cosmosului.
Etnograful Iulius S. Lips, dedica unul din capitolele cartii sale Obarsia lucrurilor, marturiilor si faptelor istorice care dovedesc ca preocuparea oamenilor pentru frumos a inceput inca din epoca primitiva.
Elementul primordial se afla in practicile antice medicale si religioase, pornind de la imbracamintea ornamentala a preotilor, regilor etc.
Populatia primitiva avea propriul retetar dupa care isi prepara fardurile, dupa cum demonstreaza descoperirea minelor de coloranti din epoca glaciala si obiectele din era paloelitica.
In Egiptul antic, principalele modalitati de infrumusetare a femeilor constau in folosirea fardurilor de culoare alba si rosie, innegrirea genelor si a sprancenelor (khol se obtinea din amestecul sulfatului de plumb cu migdale calcinate, cupru, zgura), vopsirea buzelor, lustruirea unghiilor si nu in ultimul rand intretinerea parului cu uleiuri parfumate. Chiar si barbatii foloseau aceleasi metode, arheologii descoperind in mormantul unui faraon truse cosmetice si borcanase cu creme cosmetice preparate din grasimi si rasini parfumate..
In Grecia antica, produsele cosmetice erau aduse din coloniile ionice. Femeile isi albeau fata cu ajutorul carbonatului bazic de plumb, aceasta substanta fiind populara multe secole, desi actiunea sa toxica putea provoca moartea. Legiuitorii Solon si Socrate au incercat interzicerea lor din cauza utilizarii excesive.
Roma Antica, isi face cunoscute metodele de infrumusetare prin operele scriitorilor latini. Renumitul medic Dioscorides mentioneaza pentru prima data in anul 68 i.e.n de depilatoare, in cartea sa Materia Medicala. Celebrul Ovidius a elaborat in anul 4 i.e.n un cod al cochetariei numit Cosmeticele lui Ovidius si descrie folosirea unor preparate cosmetice in cartea Ars Amandis in jurul anului 1 i.e.n.
Primul formular de preparate cosmetice a fost scris pentru regina Cleopatra. Medicul imparatului Traian, Cryton, a refacut in totalitate acest formular dupa ce fost distrus. Medicul Galenus a reprodus o parte din formule in Arta si stiinta prepararii medicamentelor.
Cosmetica trece din faza religioasa in faza medicala in timpul Renasterii. Formule pentru infrumusetarea pielii sunt recomandate in paralel cu tratamentele afectiunii cutanate de catre medici. In Franta si Italia procedeele cosmetice traditionale devin foarte populare.
In Romania primele insemnari importante despre cosmetica au aparut in anul 1829, sub indrumarea dr.Episcopescu, referindu-se la notiuni de igiena a parului si a pielii. Stefan Fodor publica o culegere de retete in anul 1858. Dr. dermatolog Aurel Voinea indica proceduri de tratament cosmetic si ingrijire a parului in lucrarea sa Ingrijirea parului, aparuta in anul 1959, el fiind de asemenea si autorul masajului biotehnic. Cercetarile acestuia au fost continuate si completate de dr.Traian Carciumarescu si dr.Virgil Catona in lucrarea Dermatologie generala si estetica.
In anul 1895, cosmetologia devine studiu organizat si predat la Facultatea de medicina, fiind evidentiate in principal tehnici de folosire a preparatelor cosmetice. Invatamantul tehnic medical ia fiinta in anul 1965, cursurile predate cuprinzand realizarile inregistrate in domeniile de baza, cum ar fi: biologia si biofizica electronica cu toata seria de procedee si preparate, inclusiv aparatura moderna folosita in scopul infrumusetarii.
Ingrijirile cosmetice pot fi clasificate in :
• Cosmetica fiziologica, care studiaza metodele si procedeele de mentinere a aspectului eutrofic un timp cat mai indelungat. Rolul acesteia e de prevenire, urmarind mentinerea elasticitatii, a catifelarii pielii si a tonusului muscular.
• Cosmetica decorativa, care cuprinde procedee de estompare, cu ajutorul fardurilor, a unor imperfectiuni de culoare si structura, precum si procedee de evidentiere a trasaturilor frumoase.
Ingrijirea cosmetica, considerata initial un simbol al luxului, a devenit in zilele noastre o necesitate atat pentru femei, cat si pentru barbati.
Frumusetea personala este mult mai mare decat orice recomandare.(Aristotel)