23 Mar

Factorii de care trebuie sa se tina cont la efectuarea unui machiaj

Autor : Salon Cosmetica

Pentru reusita unui machiaj trebuie sa se tina seama de o serie de factori si anume:

 1. Calitatea pielii (tipul de ten) pentru a sti ce produse trebuie folosite (grase, sicative, hidratante).
 2. Tipul morfologic al fetei (oval, rotund, patrat etc.). In functie de tipul de fata se fac corecturile respective si se aleg nuantele de farduri.
 3. Morfologia fetei pe regiuni (forma ochilor, a nasului, a buzelor etc). Se va tine cont de forma fiecarei regiuni in parte, tot pentru corecturile neoesare si pentru alegerea nuantelor ele farduri.
 4. Armonia culorilor. Este un factor de baza al machiajului. Se vor alege nuante potrivite ce trebuie armonizate cu culoarea ochilor, a tenului, a parului, a toaletei. De exemplu: la ochi albastri nu se va folosi fard de pleoape verde si invers ; sau la o rochie ciclamen nu se va alege un ruj coral; sau la o rochie mov nu se va folosi fard de ploape foleu.
 5. Moda. Machiajul a urmarit de-a lungul timpului linia modei. Este important insa cum se adapteaza moda in machiaj la personalitatea si chiar varsta clientei. De exemplu : sprancene subtiri si arcuite nu convin cu o fata lunga sau cele ingrosate cu o fata patrata, chiar daca linia modei o cere. Linia de contur la ochi nu se va folosi la o persoana in varsta cu pleoapa ridata, chiar daca este modern.
 6. Varsta. Machiajul trebuie sa fie discret, decent si adecvat varstei. La fetele tinere, de obicei, se foloseste numai fondul de ten, care da o matitate tenului, fara a mai aplica si pudra. Ochii sunt accentuati cu linie de contur si fard discret, iar buzele, in nuante spre natural. Persoanele mature isi permit un machiaj mai accentuat, adecvat ocaziei, chiar fantezist cand aceasta o cere. La persoanele mai in varsta, machiajul trebuie sa fie foarte discret, pentru a nu accentua si mai mult ridurile. Pudra va fi in nuanta pielii, ochii accentuati numai cu fard de pleoape discret si bine intins, iar buzele in nuante naturale, culoarea carnii, si nu in culori stridente sau cu rujuri sidefate.
 7. Imbracamintea. In afara de armonia culorilor, legat de toaleta se va executa si linia machiajului.O tinuta de dimineata sau sport va impune un machiaj discret, in nuante pastelate. Dupa amiaza, cand se poate purta o rochie mai eleganta, fusta cu bluza etc, se poate aplica fondul de ten, machiajul ochilor mai accentuat, iar rujul in culori mai vii. La o toaleta de seara, fie rochie lunga sau cu fir, paiete, machiajul este mai indraznet. Se folosesc farduri sidefate (la ochi argintiu, auriu, pudra sidefata), gene false, rimel, buzele viu colorate si stralucitoare, date cu lac fixativ de buze.
 8. Coafura. Aceasta este intr-un fel mai legata de personalitatea fiecaruia. Si machiajul trebuie adaptat.
 9. Tunsorilor scurte, sport le vor conveni un machiaj discret, apropiat de natural. La un par mai lung sau breton se va accentua linia ochilor, pentru a-i scoate.mai mult in evidenta. Iar coafurile fanteziste de seara, mai complicate, cu bucle sau coc, vor necesita un machiaj accentuat.
 10. Sezonul. In functie de acesta este importanta alegerea calitatii fardurilor si in ce cantitate se aplica.
 11. Iarna se vor folosi farduri grase (fond de ten si pudra) la tenurile uscate si farduri protectoare (pudra) la cele grase. Bineinteles ca nu va lipsi crema de baza inaintea aplicarii fardurilor.
 12. Vara, fardurile se aplica in cantitate mai mica, deoarece datorita caldurii se transpira si dau un aspect neplacut. Se vor folosi farduri protectoare si hidratante. La persoanele cu tulburari vasculare sau pigmentare se vor folosi fardurile-ecran, iar la plaja nu se va aplica nici un fel de fard.
 13. Lumina. Este important in ce lumina se va purta machiajul pentru a sti ce nuante de farduri se vor alege si intensitatea cu care se aplica. Trebuie sa se acorde o atentie deosebita luminii fluorescente care deformeaza culorile.
 14. Ocazia. Este unul din factorii importanti ai machiajului si care influenteaza si alti factori (toaleta, coafura).

In functie de ocazie, machiajul se poate clasifica astfel:
Machiajul de oras:

 1. Machiajul de zi.
 2. Machiajul de seara.
 3. Machiajul fantezist.

Machiajul de scena:

 1. Machiajul de teatru.
 2. Machiajul pentru fotografie.
 3. Machiajul pentru televiziune.
 4. Machiajul pentru cinematografie.

Machiajul corector — aplicat in orice ocazie.

"Like" Salon Cosmetica pe Facebook & Google+. Nu patesti nimic, iti promitem!