1 Noi

Diferentierea miscarilor de masaj

Autor : Salon Cosmetica

Masajul facial este alcatuit din trei categorii de miscari de baza: effleurage, energice si, vibratorii, care se folosesc diferit ca durata si intensitate.
Daca miscarile de masaj se executa lent, calm, fara intensitate prea mare, au efect calmant, iar daca sunt de profunzime, repezi si cu o presiune mai mare, au efect stimulator.

Cosmeticiana va trebui sa stie sa foloseasca miscarile de masaj cele mai potrivite la clienta respectiva tinand seama de:

  • tipul si calitatea pielii;
  • varsta;
  • starea psihica.

1.Tipul si calitatea pielii
In functie de tipul de ten va trebui sa se aleaga miscarile de masaj cu care se vor obtine efecte optime.

a)Tenul normal

  • este un ten tanar, cu toate functiile normale, care nu are nevoie decat de intretinere. De aceea se vor folosi miscarile de effleurage, usoare,intr-un ritm moderat, fara o intensitate prea mare si cu durata scurta de 10 min.

b)Tenul uscat sau deshidratat

  • cu o piele subtire va beneficia de miscari de effleurage rapide pentru activarea circulatiei sanguine si limfatice. Acestea vor fi alternate si de cateva miscari energice de intensitate moderata (frictionatul, ciupitul, un usor framantat) in scopul activarii circulatiei sanguine si al stimularii functiei glandelor sebosudorale. Se va folosi crema grasa hranitoare, vitaminizata, bine hidratata, pentru hranirea, gresarea si catifelarea pielii.

Durata masajului este si in functie de varsta ~15 min.

c)Tenul gras

  • cu pori dilatati sau deschisi, cu o pieleingrosata va beneficia de miscarile energice de profunzime pentru elimanarea sebumului din foliculii pilosebacei siimprastierea depozitelor de grasime din tesutul adipos.in alternanta cu miscarile energice, se vor executa miscari de effleurage pentru calmarea si relaxarea tesuturilor.

Durata masajului in functie de varsta ~15—20 min.

d)Tenul acneic

  • caracterizat prin prezenta pustulelor acneice, nu va beneficia de un masaj facial obisnuit, ci de masajul a sec al lui Jaquet, folosind un produs medicamentos(Saprosan, sulf, pudra sul-famidata).

e)Tenul congestiv

  • pentru descongestionare, se folosesc miscarile de effleurage, din miscarile energice — frictionatul — si miscarile vibratorii, executate in directia circulatiei venoase. Miscarile incep de la frunte spre decolteu.

f)Tenul palid

  • se vor executa miscarile de effleurage rapide si majoritatea miscarilor energice in soop de activare a circulatiei sanguine si limfatice. Miscarile incep de la decolteu catre frunte.

2.Varsta
Este un alt criteriu de care trebuie tinut seama in efectuarea masajului facial.

a)La persoanele tinere

  • in aceste cazuri, scopul este intretinerea si mentinerea aspectului frumos al tenului. Sedintele de masaj sunt de scurta durata ~10 min; se vor face toate miscarile de masaj cu o intensitate moderata.

Daca tenul este gras sau acneic se va insista pe miscarile energice,in alternanta cu cele usoare.

b)La persoanele adulte

  • sedintele de masaj vor fi mai de lunga durata ~15 min si se va axa de miscarile de masajin functie de calitatea pielii.

c)La persoanele in varsta

  • masajul va dura ~20 min, cu miscari de effleurage rapide pentru activarea circulatiei si stimularea termanatiilor nervoase. Miscarile energice vor avea o intensitate moderata, tinand cont de tonusul muscular diminuat la aceasta varsta.

3.Starea psihica
Ca sa obtinem rezultatele dorite in cadrul tratamentului cosmetic, clienta trebuie sa fie relaxata, pentru a fi cat mai receptiva. Una din metodele de relaxare este si masajul facial.

In functie de starea psihica in care se afla clienta vom alege miscarile de masaj care convin cel mai bine pentru relaxare.

  • daca clienta este calma, relaxata, optimista, masajul va fi adecvat varstei si calitatile pielii;
  • daca clienta este nervoasa, agatata, irascibila, vom cauta sa-i asiguram relaxarea prin miscari de effleurage prelungate, usoare si cu presiuniin fosa temporala si regiunea cervicala,insotite de vibratii. Vor fi evitate miscarile energice;
  • daca clienta este crispata, contractata, masajul se executa intocmai ca cel anterior, numai ca miscarile de effleurage vor avea o intensitate ceva mai mare;
  • daca clienta are o stare de neliniste, masajul va fi usor stimulator, fara a fi prea excatant;
  • daca clienta este obosita, surmenata, plictisita, trista, absenta, sedinta de tratament va incepe cu un masaj de relaxare. Miscarile de masaj vor fi alcatuite dintr-un effleurage lent, urmate de miscari energice stimulatorii si incheiate cu vibratii prelungate.
"Like" Salon Cosmetica pe Facebook & Google+. Nu patesti nimic, iti promitem!