Compozitia fizico-chimica a pielii
Functia fiziologica a pielii este dependenta de organizarea sa chimica, iar aceasta este conditionata de prezenta substantelor necesare vietii celulare.
Aceste substante sunt: substante anorganice, organice, fermenti, vitamine, existente in straturile constitutive, ale organului cutanat.
Substantele anorganice
Apa
- in stare fiziologica, pielea contine o cantitate mare de apa, fiind considerata ca unul din cele mai importante organe de depozitare a apei din corp.
- Sarurile minerale
- sodiul se gaseste in tesutul conjunctiv iar potasiul in epiderm si anexe; calciul se afla in tesutul conjunctiv in cantitate mare, fiind prezenti si alti cationi (Fe; Cu; Mg; Zn; Ob; P; Ni); substantele minerale se gasesc sub forma de electroliti incarcati cu sarcini electrice prin care se fixeaza la suprafata membranelor protoplasmatice.
Substantele organice
Proteinele sunt constituite din acizi aminati; in epiderm exista o scleroproteina —keratina— caracterizata printr-un continut ridicat in sulf; insolubilitatea, rezistenta si elasticitatea ei se datoreste legaturilor disulfurate.
Colagenul, elastina si reticulina au tot o constitutie proteica.
Hidratii de carbon reprezentati de monozaharide ca glucoza care se gaseste in celulele stratului bazal, malpighian si in derm si de polizaharide, ca glicogenul plasat in stratul lucid si partea superioara a stratului malpighian.
Substanta fundamentala din spatiile intercelulare ale dermului contine mucopolizaharidele. Aceste mucopolizaharide dispun de anioni puternici cu rol in transportul electrolitilor.
Lipidele:
-grasimea subcutanata este formata din trigliceride, in compozitia carora intra acidul palmitic, stearic, oleic; lipidele epiteliale sunt reprezentate in mod deosebit de colesterol;
Sebumul este o substanta uleioasa, semifluida ce contine acizi grasi nesaturati, saturati, colesterol.
Enzimele pielii:
-actioneaza in procesele de metabolizare a grasimilor proteinelor si polizaharidelor; de asemenea, intervin in procesele de oxidoreducere ce au loc in piele in prezenta oxigenului molecular adus de sange sau in procesele anaerobe de la nivelul epidermului (folosindu-se 02 din degradarea apei).
Vitaminele:
-in epiderm se gasesc vitamana A si D, in derm vitaminele B2 si BG, acidul pantotenic, vitamana B, acidul ascorbic.
Fiziologia pielii
Functiile pielii pot fi schematizate astfel:
- de protectie, prin keratogeneza, melanogeneza si formarea filmului hidrolipidic;
- secretorii, secretia sudorala si sebacee;
- fizico-mecanice: rezistenta, elasticitate, plasticitate;
- metabolice;
- termoreglare;
- functie reactiva, neuroexteroreceptoare, neurovasculara.
- Restabilirea functiilor ce au avut de suferit de pe urma actiunii
- factorilor interni sau externi poate fi realizata prin aplicarea unor tratamente adecvate.