Apa este cel mai important si raspandit constituent mineral al organismului. Continutul in apa al tesuturilor din diverse organe depinde de intensitatea cu care se desfasoara metabolismul in organele respective. Cu cat metabolismul este mai intens, cu atât contine mai multa apa.
Dupa locul unde se gaseste, se face urmatoarea clasificare : apa intercelulara si apa extracelulara.Apa extracelulara poate fi la randul ei interstitiala (extravasculara) sau circulanta (intravasculara).
Din punctul de vedere al distributiei tisulare, apa poate fi tisulara (din tesuturi) si cavitara (tumoarea apoasa, sticloasa).
Din punct de vedere chimic, in organism apa se gaseste ca apa legata in diferite structuri moleculare si ca apa libera. Apa legata se
fixeaza prin hidratare pe diferite molecule ce prezinta grupari polare (glucide, lipide, proteine).
Dupa provenienta, apa poate fi exogena (apa introdusa in orga¬nism din exterior) si apa endogena (apa rezultata din procesele metbolice (prin oxidare aeroba).
Metabolismul apei este reglat de sistemul nervos si de glandele endocrine (hipofiza, tiroida, suprarenala).
Eliminarea apei din organism se face prin :
- rinichi: sub forma de urina;
- piele: prin transpiratie;
- plamani: sub forma de vapori;
- intestine: odata cu’materiile ideale.
Rolul apei in organism:
- structural: intra in alcatuirea celulelor;
- reactant: participa la reactiile de hidiroculiza cu componentii sai H+ si OH, la desfacerea hidroplitica a diverselor substante;
- solvent al substantelor (al electrolitilor din organism);
- inlesneste reactiile chimice din organism ce se produc numai in solutii apoase;
- transportor al substantelor nutritive spre tesuturi si al substantelor nefolositoare spre organele de excretie;
- asigura termoreglarea corpului prin evaporarea cutanata si eliminarea ei prin respiratie;
- suport plastic: impreuna cu grasimile formeaza acel suport ce mentine pielea intinsa, catifelata.
Pielea contine circa 70% apa, din care 10—20% in stratul cornos. Hidratarea normala a tesutului cutanat este intretinuta de rezerva de apa continuta in lichidul interstitial, in spatiile intercelulare si care inlocuieste rapid apa ce se pierde la suprafata, prin actiunea agentilor externi.
Din punct de vedere cosmetic este foarte importanta starea de hidratare, tulburarile ducand la modificari ‘in aspectul tenului. Astfel, in functie de cantitatea de apa din piele, se contureaza aspectele a doua tipuri de ten : hiperhidratat si deshidratat; starea normala, oglindind un echilibru intre apa ce se evapora la suprafata pielii si aceea care provine din straturile profunde.