Pielea participa la metabolizarea glucidelor si a protidelor si orice dereglare pe plan general sau local are repercusiuni asupra aspectului pielii.
Astfel, cheratogeneza, melanogeneza, reinnoirea straturilor epidermice se datoresc metabolismului local al proteinelor aduse de sange, la acest nivel. Un metabolism defectuos va influenta deci toate aceste functii.
O dereglare in metabolismul glucidelor duce la cresterea glucozei in transpiratie si o impregnare a pielii cu glucide, devenind un mediu bun de dezvoltare a unor microbi.
In functie de tulburari metabolice ale protidelor si ale glucidelor se pot deosebi doua tipuri de ten : pletoric si casectic.
Aceste tipuri de ten sunt rezultatul unui dezechilibru intre asimilatie si dezasimilatie.
Tenul pletoric
Denumirea vine de la cuvantul grecesc plethore si Inseamna surplus. Acest tip de ten este determinat de un metabolism defectuos al orotidelor si glucidelor, la care se adauga si tulburari ale metabolismului lipidic si hidromineral, astfel ca aspectul pielii este caracterizat prin depuneri anormale de substante si apa.
Aspectul tenului este urmatorul:
- la examenul vizual: pielea are aspect carnos, este congestionata permanent sau se congestioneaza la cel mai mic efort; aspect lucios; prezinta pori dilatati, inchistati cu comedoane, chisturi sebacee, elemente acneice; prezinta o hipertricoza crescuta, cu fire riguroase si intens colorate; nu prezinta riduri, datorita suportului format de substantele depuse in exces in derm si care tin epiderma intinsa; contrar aspectului, nu este un ten rezistent; metabolismul glucidelor determina o fragilitate capilara, prezenta glucozei in straturile superficiale si hipersecretia de sebum determina receptivitatea marita la infectie (se observa elemente acneice si de foliculita);
- la examenul prin palpare : pielea este ingrosata, foarte aderenta (nu se poate desprinde de straturile profunde)datorita congestionarii, temperatura locala a pielii este ridicata; demografismul pune in evidenta o sensibilitate a pielii la actiunea factorilor mecanici. Cu foita de tigara se constata o hipersecretie sebacee (grasimile pateaza foita).
Tratamentul aplicat tenului pletoric impune, pe langa aplicarea procedeelor cosmetice de curatire si dezinfectie, si un tratament medical si un regim alimentar prin diminuarea cantitatilor de proteine, grasimi, glucide, apa.
Tenul casectic
Denumirea vine de la cuvantul casexie, care inseamna atrofie generala. Termenul se refera la diminuarea tuturor functiilor pielii. Dereglarea metabolica se manifesta prin asimilatie insuficienta si dezasimilatie crescuta.Este cauzat de afectiuni grave de ordin intern, care influenteaza functiile metabolice ale pielii. Este intalnit la persoanele cu tulburari cardiace, nervoase.
Aspectul tenului
- la examenul vizual: pielea are o culoare alba-galbuie, datorita insuficientei irigatii; prezinta descuamari, porii mici,’riduri fine in retea;
- la examenul prin palpare: pielea este subtire (datorita procesului de regenerare incetinit); este rugoasa (aspra) datorita celulelor descuamate; elasticitatea este diminuata, flasca, atona, aspect de pergament (topire musculara); sensibila la actiunea agentiilor mecanici fiind subtire; terminatiile nervoase fiind superficiale, reactioneaza prin senzatii dureroase, de usturime, mancarime.
Tratamentul cosmetic va fi insotit si de un tratament medical.