Clasificarea mastilor dupa modul de preparare si aplicare
Dupa aceste criterii mastile se pot clasifica in:
- masti faciale propriu-zise;
- impachetari faciale sau cataplasme.
Mastile faciale
Se prezinta sub forma de paste si pot fi calde si reci.
1.Mastile faciale reci
Dupa substantele pe care le contin, dupa aspectul si efectele lor, pot fi impartite in
- paste apoase — masti care contin substante astringente, sucuri de fructe sau infuzii. Ele se intaresc pe fata, se usuca, producand astfel o tensiune a pielii, o inchidere a porilor, o netezire a pielii. Au o actiune absorbanta, indepartand surplusul de sebum. Se aplica numai in regiunile cu hipersecretie sebacee;
- paste care contin substante grase nutritive, emoliente, nu se usuca pe piele, realizand o hranire a tesutului cutanat. Mastile hranitoare, emoliente se aplica pe fata, gat si decolteu.
2.Mastile faciale calde
Sunt mastile ce se aplica pe fata si maini, avand o temperatura ridicata. Din aceasta categorie face parte masca de parafina.
Parafina este o substanta de origine minerala, care, aplicata calda pe piele, formeaza o pelicula protectoare si nu patrunde in piele.
Scopul folosirii mastii de parafina
Aplicata calda pe fata, gat si decolteu formeaza un strat izolator perfect, care prin caldura lui produce o congestie locala a pielii, stimuleaza secretia glandelor sebacee si sudoripare. Nelasand sa se evapore transpiratia abundenta, realizeaza si o inmuiere a stratului comos.
Aplicata peste un strat de crema hranitoare cu substante biologic active, face ca prin caldura stratului izolator, datorita activarii circulatiei sanguine si dilatarii porilor, acestea sa fie mai bine absorbite de piele, trecute in sange si distribuite tuturor celulelor tesutului cutanat.
Prin stimularea secretiei glandelor sudoripare sunt eliminate o serie de toxine din piele. Datorita exsudatiei, pielea se hidrateaza, devenind dupa indepartarea mastii umeda, catifelata. j
Aplicata la tenurile uscate cu celule descuamate, masca de parafina realizeaza si o curatire; indepartand celulele moarte, pielea ramane neteda, satinata.
Prepararea mastii
Se folosesc pentru preparare :
- 70 g parafina solida;
- 10 g ceara de albine;
- 10 g glicerina;
- 20 g ulei de parafina;
Se topesc toate intr-un vas, pe baia de apa, pana ajung la punctul de fierbere; se lasa sa se raceasca pana la punctul in care se poate suporta de piele; masca de parafina are proprietatea ca aplicata chiar la o temperatura de 50°C este suportata de piele fara a produce arsuri, in timp ce apa si uleiurile la aceeasi temperatura produc grave arsuri pe piele.
Aplicarea mastii
Inainte de a aplica parafina pe fata, se testeaza temperatura ei pe dosul mainii. Cand temperatura este bine tolerata de piele, masca se aplica prin pensulari repetate, peste un strat de crema grasa bine hidratata si vitaminizata.
Pensula cu care se aplica parafina trebuie sa fie lata, moale si uscata (umeda ar produce arsuri).
Masca de parafina se aplica pe fata, gat si decolteu, ferindu-se ochii si gura, prin pensulari repetate, pana se obtine un strat izolator gros de cativa milimetri, uniform si fara fisuri.
Masca se pastreaza pe fata 15—20 min; clienta va sta cu fata cat mai relaxata si imobila pentru a nu provoca fisuri in masca, altfel masca nu ar mai reprezenta un strat izolator perfect, si efectul nu ar mai fi acelasi.
Indepartarea mastii
Dupa trecerea celor 20 de min, cu o spatula de plastic se indeparteaza de pe fata masca incepandu-se din regiunea gatului. Cand masca este bine preparata, se scoate dintr-o singura bucata, nu se sfarama.
Dupa indepartarea mastii de parafina se constata ca apare o piele umeda datorita apei rezultate din transpiratia ce nu s-a evaporat, ci a produs o inmuiere a stratului cornos, o piele catifelata, datorita indepartarii celulelor descuamate, usor rozata, datorita activarii circulatiei sanguine periferice, o piele curata cu porii debarasati de comedoane.
Masca de parafina este indicata tenurilor foarte uscate si deshidratate care prezinta descuamari. Nu se recomanda aplicarea prea frecventa a mastii, deoarece caldura degajata slabeste tonusul muscular. Se foloseste de doua ori pe an, toamna si primavara, la tenurile respective, atunci cand ele au fost expuse un timp indelungat actiunii soarelui puternic, vantului sau frigului.
Dupa indepartarea mastii de parafina, in cazul unei congestionari accentuate, se aplica comprese reci cu infuzii calmante. Aceste comprese vor avea si o actiune tonifianta asupra pielii si a muschilor pielosi.