19 Feb

Activarea circulatiei sanguine

Autor : Salon Cosmetica

Asa cum s-a aratat, epidermul este un epiteliu pluristratificat, vascularizat. El este hranit prin stratul papilar al dermului. Plasma trece cu usurinta prin membrana ce separa dermul de epiderm si hraneste celulele stratului germinativ ale epidermului. Celulele corpului mucos al lui Malpighi sunt, de asemenea, sediul unui proces foarte activ de nutritie. Spatiile dintre celule sunt pline cu plasma, aceasta ajunge pana la nivelul stratului lucid. Nutritia pielii este deci irigata de circulatia sanguina locala.

Activarea circulatiei sanguine se poate realiza folosind diferite mijloace mecanice, fizice si chimice.

Mijloace mecanice:
Foarte eficace in realizarea activitatii circulatiei este masajul manual. Prin anumite miscari specifice, efectuate cu o anumita intensitate si rapiditate, se produce o hiperemie locala a pielii. Au efect stimulator miscarile energice (ciupit, palmuit, arpegiu).

Mijloace fizice:
Sunt incluse aici toate aparatele care actioneaza supra vaselor sanguine, facand o gimnastica vasculara. Vasoconstrictia produsa, urmata de o vasodilatatie, determina un aflux marit de sange la nivelul capilarelor pielii, iar aceasta inseamna si un aport marit de substante nutritive, care sunt cedate apoi straturilor superficiale ale pielii.

Produc activarea circulatiei:

  • electrolizii de sticla ai electrodermului; scanteierile ce se produc intre electrozi si piele determina la nivelul acesteia o vasoconstrictie urmata de o vasodilatatie;
  • radiatiile infrarosii ale lampii U.V. produc caldura locala, de aici vasodilatatie, aflux marit de sange, si deci nutritie;
  • vaporii calzi ai Vapoforului produc, de asemenea, o vasodilatatie a capilarelor;
  • masajul cu ventuza de petrisaj a Sebaspirului face o gimnastica vasculara, urmata de un aflux marit de sange si de limfa;
  • masajul cu Estetodinul actioneaza tot asupra vaselor sanguine, prin contractiile ritmate, producand o gimnastica vasculara, un aflux marit de sange.

Orice modificare patologica de vascularizare a corpului papilar din derm determina tulburari epidermice, patologice si estetice care sunt vizibile la nivelul stratului cornos.

"Like" Salon Cosmetica pe Facebook & Google+. Nu patesti nimic, iti promitem!